ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ



Ιδρύθηκε Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, η οποία μάλιστα, με αφορμή την προ ημερών δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρα, απέστειλε επιστολή με καταγγελίες και διαμαρτυρίες προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο, ενώ πριν από λίγες μέρες απέστειλε και ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με το θέμα των Τσάμηδων και τον αλβανικό εθνικισμό.

Με την πρώτη επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και σε άλλους παράγοντες, τονίζει ότι επικρατεί αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. «Στη Χειμάρα και όπου ζει ο ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία, εδώ και πολλές δεκαετίες, παραβιάζεται κάθε αρχή δικαίου και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν υπάρχει ελευθερία και ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι καθημερινότητα», υπογραμμίζεται.

«Τα παραδείγματα πολλά και μάλιστα πολλές φορές η επίθεση στην ελληνική μειονότητα έχει υποστήριξη από το αλβανικό κράτος».

Αναφορά γίνεται και στο θέμα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, την υπονόμευση της παρουσίας της, καθώς «και τον εθνικισμό που αμφισβητεί την αυτοχθονία της και τα σύνορα με την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, η εν λόγω Επιτροπή καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα, ώστε η Αλβανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ως μέλος προς ένταξη και να ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση των Τιράνων, για διάφορα θέματα τα οποία και απαριθμεί. Εκφράζει, επίσης, την πίστη της η Επιτροπή, ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για την ελληνική μειονότητα την καλύτερη λύση, όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων της.

Στην επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου, εξάλλου, γίνεται αναφορά στην ιστορία και την πραγματικότητα για τους Τσάμηδες. Επίσης, στη σημερινή κατάσταση και την ανάγκη για πολιτική έναντι της αλβανικής προπαγάνδας. Η Επιτροπή διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη από την Αλβανία εθνικιστική πολιτική για το ζήτημα των Τσάμηδων και καλεί τον πολιτικό κόσμο της χώρας αυτής να δει το μέλλον στην περιοχή έξω από αντιπαραθέσεις και εθνικιστικές επιδιώξεις. Καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να απαντήσουν συνολικά για το θέμα, μη επιτρέποντας την αλβανική προπαγάνδα, και επίσης να στηρίξουν την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η ιδρυτική επιτροπή της εν λόγω οργάνωσης αποτελείται ως εξής: ιερέας Κοσμάς Καραβέλλας, πρόεδρος (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών D.C.), Μιχάλης Σέρβος, υπεύθυνος Τύπου (πρώην πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής) και Δημήτριος Βάσσος (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Νέας Υόρκης). Κύριοι στόχοι της Επιτροπής, όπως αναφέρεται, είναι η εκπροσώπηση των Βορειοηπειρωτών, η άμεση παρέμβαση για σχετικά προβλήματα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Αλβανία, και η παρουσία των Βορειοηπειρωτών σε διεθνείς οργανισμούς.

Στόχοι της, επίσης, μπορεί να είναι η επιστροφή των περιουσιών, η ίδρυση μειονοτικών σχολείων, η ελεύθερη λειτουργία πολιτικών κ.ά. ενώσεων, η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, η ελεύθερη αναφορά των Βορειοηπειρωτών στην εθνική τους ταυτότητα κ.ά. Τονίζεται, επίσης, ότι η Επιτροπή δεν καταργεί κανένα υφιστάμενο όργανο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More