ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ


Οργή έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η απόφαση της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή ζήτησε σαφή θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την τουρκο-αρμενική διαδικασία προσέγγισης ενώ τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα λάβει καμία απόφαση υπό πίεση.

«Τούρκοι και Αρμένιοι έζησαν μαζί για 10 αιώνες και τους θεωρούμε φίλους και γείτονες» υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου και είπε ότι ο στόχος της Τουρκίας παραμένει η «βελτίωση των σχέσεων με την Αρμενία».

Τόνισε, ωστόσο, ότι το ψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «επιπόλαιο» και «αστείο», δεν αποκλείεται να επηρεάσει τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας με την Αρμενία.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι επρόκειτο για λάθος δρόμο στην επίλυση των διαφορών των δύο κρατών η κρίση του ζητήματος από άλλα κοινοβούλια και πρόκειται για θέμα εθνικής τιμής.

«Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας μπορεί να γίνει μόνο εαν τα δύο έθνη προσέλθουν μαζί σε διάλογο. Παρεμβάσεις απο τρίτους κάθιστούν τη διαδικασία προσέγγισης αδύνατη» τόνισε ο ίδιος.

«Το ερώτημα για την Αμερική είναι απλό: Υποστηρίζετε την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας; Γιατί εάν δεν το υποστηρίζετε, τότε ξεκαθαρίστε το για να σχεδιάσουμε την πολιτική μας αναλόγως» είπε χαρακτηριστικά.

Ηττα για Τουρκία

«Η Τουρκία είναι ζωτικός και πιστός μας σύμμαχος σε μία ευαίσθητη περιοχή, αλλά δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί για την Αρμενική Γενοκτονία. Η Γερμανία ανέλαβε την ευθύνη της για το Ολοκαύτωμα και η Νότιος Αφρική συνέστησε Επιτροπή Αλήθειας για το Απαρτχάιντ. Ακόμη κι εμείς στην Αμερική συνεχίζουμε να αναδιφούμε στις μνήμες της δουλείας και της φρικτής μεταχείρισης των Ινδιάνων... Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να αντιμετωπίσει και η Τουρκία την αλήθεια της Αρμενικής Γενοκτονίας...».

Με τη χθεσινή ιστορική του ομιλία, ο Δημοκρατικός βουλευτής Χάουαρντ Μπέρμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέρριψε τις πιέσεις της Χίλαρι Κλίντον και του Λευκού Οίκου να ματαιώσει τη συνεδρίαση για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, προκειμένου να μη διαταράξει την αρμενο-τουρκική διαδικασία προσέγγισης (την οποία σπονσοράρει «εργολαβικά» η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ).

Το ψήφισμα πέρασε με ψήφους 23-22, παρά την απειλή της Αγκυρας για ανάκληση του πρεσβευτή της και την άκομψη παραίνεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ομως και μόνη η διεξαγωγή της συνεδρίασης ήταν μία σημαντική νίκη του αρμενικού λόμπι.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του προέδρου Γκιουλ στον Ομπάμα το βράδυ της Τετάρτης , και δήλωση Νταβούτογλου στο CNNTurk, πως η Τουρκία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της (όπως έκανε το 2007) αν το επίμαχο ψήφισμα περάσει στη Βουλή. Πράγματι, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

Στη μάχη των δηλώσεων είχε ριχτεί και ο Ερντογάν, ενώ τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία απέστειλε στρατιά βουλευτών στην Ουάσιγκτον για να πιέσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Σημειώνεται ότι ανάλογο ψήφισμα είχε περάσει στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή το 2007, αλλά ο πρόεδρος Μπους μπλόκαρε την εισαγωγή του στην Ολομέλεια. Ετσι κι αλλιώς το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αλλά ασκεί πολιτική πίεση στον Ομπάμα να αναφερθεί ρητά στον όρο «Αρμενική Γενοκτονία» στην ομιλία της 24ης Απριλίου. Στην αντίστοιχη περυσινή το απέφυγε εντέχνως.

Παρέμβαση
Η χθεσινή παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναιρεί την προεκλογική δέσμευση του Ομπάμα απέναντι στην αρμενική ομογένεια, η οποία υποστηρίζεται παραδοσιακά από τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι. Είναι αλήθεια ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε νερό στο κρασί του μετά την περυσινή πανηγυρική του επίσκεψη στην Τουρκία. Τώρα όμως προσπάθησε να ενταφιάσει οριστικά τις προσδοκίες του αρμενικού λόμπι.

Το μυστικό κρύβεται στην ωμή χθεσινή διαπίστωση του Α. Νταβούτογλου, ότι η Αμερική έχει απόλυτη ανάγκη την Τουρκία για την «περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα». Δηλαδή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More