ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΛΥΜΠΟΥ 1878


Εκατόν τριάντα δύο χρόνια μετά: Μνήμες από Πέτρα και Λιτόχωρο
Μετά από εκατόν τριάντα δύο χρόνια και ύστερα από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας κ. Αγαθόνικου πραγματοποιήθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της Πέτρας, στην μνήμη της ηρωικής επετείου της επανάστασης του Ολύμπου το 1878. Αφορμή της ιεράς αυτής εκδήλωσης αποτέλεσε η επέτειος της σύνταξης και ανακοίνωσης εντός της Μονής, στις 4 Μαρτίου 1878, της προκήρυξης της επαναστατικής κυβέρνησης του Ολύμπου προς απανταχού αδελφούς Μακεδόνες με Πρόεδρο το Λιτοχωρινό Πρόκριτο Ευάγγελο Κοροβάγγο και μέλος τον Ιερομόναχο της Μονής Πέτρας Νικηφόρο Μπουρουζίκα, ο οποίος μαζί με άλλους αντιπροσώπους μέλη υπέγραψαν το πρακτικό της συνεδρίασης.
Πριν από 132 χρόνια …

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1878, στην Πλάκα Λιτοχώρου, με δύο καράβια, το «Βυζάντιο» και την «Ύδρα» αποβιβάζεται ο λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης με περισσότερους από 500 άνδρες. Στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου μεταφέρονται πολεμοφόδια και 2.500 άνδρες από τις γύρω περιοχές.
Στις 19 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που υπογράφηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου γίνεται σχηματισμός προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Κοροβάγκο. Η επαναστατική κυβέρνηση του Λιτοχώρου προβαίνει στην έκδοση προκήρυξης, η οποία απευθυνόταν στις Μεγάλες Δυνάμεις και ειδικότερα στους προξένους της Ρωσίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Αμερικής, οι οποίοι είχαν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη.
Στην αρχή η Επανάσταση φαινόταν να πετυχαίνει. Ο Τούρκος διοικητής της Κατερίνης Ντερβίς Μπαμπά δηλώνει υποταγή, θέτοντας τον όρο να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των Τούρκων της Κατερίνης. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα αλλάζουν.
Αρχικά ανακαταλαμβάνεται η Κατερίνη από τον Ασάφ Πασά. Στη συνέχεια οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Κίτρος και την Κατερινόσκαλα και στις 25 Φεβρουαρίου τον Κολινδρό.
Στις 4 Μαρτίου ανακαταλαμβάνουν και το Λιτόχωρο, πυρπολούν 9 εκκλησίες και 320 σπίτια και σκοτώνουν πολλούς από τους κατοίκους του χωριού.
Παρά την αποτυχία της, η Επανάσταση στο Λιτόχωρο κατάφερε ίσως να ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας στο συνέδριο του Βερολίνου. Έτσι, αναθεωρήθηκαν οι όροι της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και η Βουλγαρία περιορίστηκε στα παλαιά της σύνορα. Ο εθνικός πόθος της Επανάστασης του Ολύμπου πραγματοποιήθηκε με την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1912-1913.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More