Από την αρχαιότητα, ακόμα ως και σήμερα, για μερικούς, ο αριθμός « 7 » θεωρείται ιερός και συμβολικός. Για όλους σχεδόν τους αρχαίους λαούς, ο αριθμός 7 έκλεινε μέσα του μια δύναμη μυστηριακή.
Κατά τους Πυθαγόρειους ο αριθμός 7 είναι «αμήτωρ» μια και δεν είναι γινόμενο παραγόντων. Είναι ακόμη το σύμβολο της τελειότητας γιατί είναι το άθροισμα του 3 και του 4 που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.
Οι αρχαίοι ανατολικοί λαοί πίστευαν ότι 7 ήταν οι μεγάλες θεότητες και 7 τα μεγάλα αστέρια.
Οι Χαλδαίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Ινδοί και Πέρσες μέτρησαν τους 7 πλανήτες, τα 7 άστρα της μεγάλης Άρκτου και τα 7 άστρα της μικρής Αρκτου.
«7» είναι οι θεοί της τύχης σύμφωνα με την ομάδα των Ιαπωνικών θεοτήτων της τύχης και της ευτυχίας.
Οι Αιγύπτιοι που είχαν θεοποιήσει το Νείλο, πίστευαν ότι είχε στο Δέλτα του 7 στόματα και τον ονόμαζαν ο «επτάρρους Νείλος».
Στην αρχαία Ελλάδα 7 ήταν οι Σοφοί: Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πριηνεύς, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος και Χίλων ο Λακεδαιμόνιος.
« 7 » ήταν τα θαύματα του κόσμου : Ο Κολοσσός της Ρόδου, η πυραμίδα του Χέοπος, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ο Φάρος της Αλεξανδρείας, Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνος, το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, και ο Ναός της θεάς Αρτέμιδας στην Έφεσο.
« 7 » εκστρατεύσανε κατά της Θήβας και 7 ήρωες υπερασπίστηκαν την πόλη.
Η ασπίδα του Αίαντα στην Ιλιάδα ήταν φτιαγμένη με 7διπλό βοδινό δέρμα.
« 7 » είναι οι Πλειάδες, κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης : Αλκυόνη, Μερόπη, Ηλέκτρα, Ταϋγέτη, Κελαινώ, Μαία, Αστερόπη. Μια απ' αυτές, η Αλκυόνη, μετά τον πνιγμό του συζύγου της, έπεσε στη θάλασσα, ο Δίας τη λυπήθηκε τη μεταμόρφωσε σε πουλί και με τον Αίολο της χάρισαν από 7 μέρες για να μπορεί μέσα στο χειμώνα να κλωσσά τα αυγά της. Έτσι τις γλυκές μέρες του Χειμώνα τις ονόμασαν Αλκυονίδες μέρες.
« 7 » πόλεις διεκδικούσαν την καταγωγή του Ομήρου : Χίος, Σμύρνη, Κύμη, Κολοφώνας, Πύλος, Αργός, Αθήναι.
Οι αρχαίοι Έλληνες συσχέτιζαν τον αριθμό 7 με τη λατρεία του Απόλλωνα και της Σελήνης.
Ο Όμηρος θέλει 7 τις αγέλες των βοδιών του Απόλλωνα, 7 χορδές έχει η λύρα του, επτάπηχο ανδριάντα του δώρισαν οι Αιγύπτιοι. Όσο για τη Σελήνη, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν παρατηρήσει ότι 7 μέρες διαρκεί η κάθε φάση της Σελήνης.
Κατά το γνωστό μύθο του Θησέα, στην Κρήτη για τροφή στο Μινώταυρο στέλνονταν 7 παλικάρια και 7 κόρες.
Οι Εβραίοι, κάθε 7 χρόνια γιόρταζαν το «Σαββατικό Έτος» και κάθε 7 Σαββατικά Έτη, δηλαδή κάθε 49 χρόνια, γιόρταζαν το « Ιωβηλαίο έτος» για 7 εβδομάδες.
Ξεχωριστή θέση έχει ο αριθμός 7 στην Παλαιά διαθήκη. 7 ήταν οι μέρες της Δημιουργίας, 7 ημέρες διαρκούσε το Πάσχα και η Σκηνοπηγία. Ο Φαραώ στο όνειρο του είδε 7 παχιές και 7 αδύνατες αγελάδες, σημάδι για τα 7 χρόνια ευφορίας της γης και τα 7 του λιμού.
Στην Καινή διαθήκη το 7 αναφέρεται πολλές φορές, κυρίως στην Αποκάλυψη:
«7» είναι οι εκκλησίες στην Ασία : Η εκκλησία της Εφέσου, των Θυατείρων, της Σμύρνης, των Σάρδεων, της Φιλαδέλφειας, της Λαοδικείας και της Περγάμου. 7 οι Αρχάγγελοι, 7 τα πνεύματα, 7 τα κέρατα του αρνιού.
Στην ορθόδοξη εκκλησία 7 είναι τα ιερά μυστήρια : Γάμος, Βάπτιση, Χρίσμα, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Ιεροσύνη.
« 7» είναι τα θαύματα του Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη.
« 7 » είναι οι κύριες αρετές : Ταπεινότητα, Ευσπλαχνία, Αγνότητα, Φιλαλληλία, Επιείκεια, Καλοσύνη, Εργατικότητα.
« 7 » Είναι τα θανάσιμα αμαρτήματα : Φιλαργυρία, Πορνεία, Γαστριμαργία, Φθόνος, Οργή, Ακηδία.
Οι Μουσουλμάνοι οφείλουν να προσκυνήσουν 7 φορές στη Μέκκα, καινά κάνουν 7 φορές το γύρο της Καάβα (καινά προσεύχονται 7 φορές τη ημέρα.).
Η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη είναι χτισμένες σε 7 λόφους.
« 7 » είναι οι μέρες της εβδομάδας.
«7» είναι τα χρώματα της Ίριδας : κίτρινο, βαθυκυανούν, ερυθρό, ιώδες, κυανούν, πράσινο, πορτοκαλί.
Ι ,
«7 »είναι οι φθόγγοι της μουσικής : ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι. « 7 » είναι επίσης οι φθόγγοι της βυζαντινής μουσικής : πα, βου, γα, δι, και, ζω, νι.
« 7 » είναι τα πέπλα της Σαλώμης. « 7 » είναι τα «κακά της μοίρας».
« 7 » είναι οι νάνοι στη Χιονάτη : Χαζούλης, Ντροπαλός, Υπναράς, Συναχωμένος, Σοφός, Καλόκαρδος, Γκρινιάρης.
Στη δημώδη γλώσσα υπάρχουν πολλές λέξεις με πρώτο συνθετικό το εφτά. θα περιοριστώ όμως στο εφτάζυμο, εφτάψυχος, εφταμηνίτικος και εφτασύλλαβος για να προλάβω : «7 τραγούδια να σου πω / για να διαλέξεις το σκοπό / που θα μου πεις και θα σου πω / το σ' αγαπώ.»
1 comments:
tromero...
Δημοσίευση σχολίου