ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ.....Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ!

ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΑΝΩ!

Αρχαία του Λούβρου επιστράφηκαν στην Αίγυπτο



Πέντε τμήματα τοιχογραφίας από έναν φαραωνικό τάφο της 18ης αιγυπτιακής δυναστείας που εκλάπησαν από τον φυσικό τους χώρο, είχαν αγοραστεί από το μουσείο του Λούβρου της γαλλικής πρωτεύουσας στην περίοδο 2001-03.
Όταν εντοπίστηκαν από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Αιγύπτου, το περασμένο καλοκαίρι, η Αίγυπτος ζήτησε την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών τμημάτων. Μάλιστα, διέκοψε «κάθε συνεργασία» στον αρχαιολογικό τομέα με το μουσείο του Λούβρου, όσο δεν επιστρέφονται αυτά τα τμήματα της φαραωνικής στήλης.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας , Φρεντερίκ Μιτεράν, αποφάσισε να επιστρέψει τα τμήματα που είχαν αποκολληθεί από τον αιγυπτιακό τάφο. Τότε ο γάλλος υπουργός είχε δηλώσει πως η απόφαση ήταν απόφαση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής των Συλλογών των Μουσείων της Γαλλίας, η οποία ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση της UNESCO του 1972, όπου «αντικείμενα τα οποία έχουν εξαχθεί λαθραία από μια χώρα πρέπει να επιστρέφονται στον τόπο προέλευσής τους».

Την περασμένη Δευτέρα στην επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί παρέδωσε στον Χόσνι Μουμπάρκ ένα τμήμα που είχε αφαιρεθεί από τον αιγυπτιακό τάφο του Tetiky, της 18ης δυναστείας του βασιλείου του Νείλου και είναι ηλικίας 3.000 ετών.Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως:
«Η Γαλλία έχει δεσμευθεί στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης» και τόνισε ιδιαίτερα πως ο μουσείο του Λούβρου ενήργησε με καλή πίστη, όταν αγόρασε τα αντικείμενα και είπε πως η επιβεβαίωση πως επρόκειτο για τμήματα του εν λόγω τάφου, έγινε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.
Για τη διασταύρωση των στοιχείων, η Αίγυπτος είχε προσκομίσει φωτογραφίες από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όπου φαίνονται τα θραύσματα στο τοίχωμα του αρχαίου τάφου.
Τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα θα παραδοθούν την αιγυπτιακή πρεσβεία στο Παρίσι.
Όπως διευκρινίστηκε οι επιμελητές του Λούβρου που αγόρασαν τα πέντε τμήματα της τοιχογραφίας ανέφεραν πως τα τέσσερα ήταν από τη συλλογή του αρχαιολόγου Gaston Maspero και το πέμπτο κομμάτι αγοράστηκε το 2003 κατά τη διάρκεια δημόσιας πώλησης σε πλειστηριασμό του οίκου Drouot.

Σημειώνεται πως η Αίγυπτος έχει αρχίσει τις έρευνες για την εξεύρεση πολλών αρχαιοτήτων που έχουν αφαιρεθεί από το φυσικό τους χώρο και έχει απαιτήσει, (όπως το αναφέραμε ήδη σε προηγούμενο άρθρο ) τη λίθινη επιγραφή γνωστή ως Rosetta stone από το βρετανικό μουσείο καθώς και την κεφαλή της βασίλισσας Νεφερτίτης από το Νέο Μουσείο του Βερολίνου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More