Περί Δωριέων - Μακεδόνων - Μαγνήτων.
Τα Δωρικά φύλα εκείνη την περίοδο κατοικούσαν στις περιοχές γύρω από την Όσσα και την Πίνδο. Τμήμα και αυτών ήταν οι Μακεδόνες - Μακεδνοί όπως μας τονίζει ο Ηρόδοτος (Α,56). [αναφέρεται παραπάνω]. Ο Ηρόδοτος επίσης μας πληροφορεί ότι παλαιότερα τα δωρικά αυτά έθνη κατοικούσαν στην Φθιώτιδα και πήραν το όνομά τους από τον τότε βασιλέα τους τον Δώρο Ο Δώρος τους οδήγησε στις περιοχές πέριξ της Όσσας και του Ολύμπου, περιοχή όπου ο Ηρόδοτος την ονομάζει Ιστιαιώτιδα. Επίσης μας αναφέρει ότι διώχθηκαν από εκεί από τους Καδμείους και κατευθύνθηκαν προς την Πίνδο όπου και ονομάστηκαν Μακεδνοί - Μακεδόνες. Οι Δωριείς - Μακεδόνες ήταν ορεινό πολεμικό Ελληνικό φύλο που η κύριά τους ασχολία ήταν η ποιμενική εργασία. Οι αιτίες που τους ανάγκασαν να φύγουν από την Πίνδο μας είναι άγνωστες, μπορεί λόγω πιέσεων εχθρικών φυλών, μπορεί λόγω έλλειψης φυσικών πόρων να αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε μέρη πιο πεδινά και άρα πιο έφορα.
Κατά το -1200 με -1100 το μεγαλύτερο τμήμα των δωρικών αυτών φυλών κατευθύνθηκε προς την Πελοπόννησο και εγκαταστάθηκε εκεί καταλύοντας τον Μυκηναϊκό πολιτισμό διότι διέθεταν όπλα από σίδηρο, ανώτερα από τα χάλκινα των Μυκηναίων. Η κίνηση τους αυτή ονομάστηκε “η Κάθοδος των Δωριέων” και είναι ιδιαίτερα σκοτεινή και άγνωστη λόγω έλλειψης στοιχείων αρχαιολογικών και γλωσσολογικών, διαυτό ερευνάται ακόμη συνεχώς. Στις περιοχές των Μεγάρων, της Κορίνθου και του Άργους καθώς και στις περιοχές της Αργολίδας και της Κυνουρίας είχε εγκατασταθεί αμιγώς δωρικός πληθυσμός. Επίσης αρκετοί Δωριείς παρέμειναν στη Δωρίδα. Σε δωρικό έλεγχο επίσης περιήλθαν η Κρήτη, η Θήρα, τα Κύθηρα, η Μήλος και άλλες περιοχές της νησιωτικής και Μικρασιατικής Ελλάδας.
Οι Μακεδόνες όμως στράφηκαν ανατολικά και βόρεια. Χωρίστικαν με το αδελφό δωρικό φύλο των Μαγνήτων οι οποίοι βάδισαν προς την σημερινή Μαγνησία όπου και παρέμειναν. Είναι χαρακτηριστική η ομοιομορφία και στις λατρευτικές τελετές και στις παραδόσεις - ήθη - έθιμα όπως και στην γλώσσα μεταξύ των Μακεδόνων και των Μάγνητων (εξετάζεται παρακάτω), ας μην ξεχνάμε ότι η μυθολογία μας λέει (Ησίοδος - Γυναικών κατάλογος) ότι όταν πλάγιασε η Θυία με τον Δία γέννησε δύο αδέρφια τον Μακεδόνα και τον Μάγνητα! Σχετικά με την κοινή καταγωγή των Μακεδόνων και των Δωριέων πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός ότι πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Πελλοπονήσου όπως και της Κρήτης αλλά και σε άλλα μέρη που διέτριβαν Δωριείς παρατηρούνται κοινά ονόματα δηλώνοντας το όμαιμον της καταγωγής παραδείγματος χάριν, υπάρχει Γορτύνα στη Κρήτη και Γόρτυνα στη Μακεδονία, Άργος στη Πελοπόννησο και Άργος Ορεστικόν η γεννέτειρα των Μακεδόνων...
Ένας κλάδος των Μακεδόνων οι Αργεάδες Μακεδόνες εγκαταστάθηκαν στις περιοχές στους πρόποδες του Ολύμπου που από αυτούς ονομάστηκε “Μακεδονικό βουνό”. Και συγκεκριμένα στις πεδιάδες της Πιερίας και Βοττιαίας που πήραν το όνομά τους από τα Ελληνικά φύλα που κατοικούσαν παλαιότερα εκεί, τους Πίερες και τους Βοττιείς. Τα διάφορα άλλα Μακεδονικά φύλα ιδρύουν τότε ξεχωριστά τα βασίλεια των Ορεστών, των Λυγκηστών, των Εορδών, των Ελιμιωτών κ.α. (Οι Ελιμιώτες είχαν αρχικά πρωτεύουσα την Ελίμεια αλλά αργότερα είχαν σίγουρα την Αιανή όπως απέδειξαν οι ανασκαφές).
Ως γενάρχης της και ιδρυτής της βασιλικής δυναστείας του πρώτου Μακεδονικού κράτους με πρωτεύουσα τις Αιγές κατά τον Θεόπομπο ήταν ο Κάρανος του οποίου η καταγωγή κρατούσε από τους Τημενίδες του Άργους και η δυναστεία του βασίλευσε για 72 χρόνια. Θεμελιωτής του Μακεδονικού κράτους και πρώτος επίσημα βασιλέας κατά τον -7ο αιώνα θεωρείται ο Αργείος Περδίκας ο Α΄, υιός του Τήμενου από το δωρικό Άργος. Ο Τήμενος ήταν βασιλέας του Άργους, εγγονός του Ηρακλή και δισέγγονος του Διός (στο γένος των Ηρακλειδών ανήκουν και οι βασιλείς των Λακεδαιμονίων, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά την κοινή Ελληνική τους καταγωγή). Είχε δε ο Τήμενος τρία τέκνα τους Γαυάνη, Αέροπο και τον Περδίκκα (Α΄) που ήταν και ο μικρότερος. Αργότερα την πρωτεύουσα ο Αρχέλαος (- 413) την μετέφερε στη Πέλλα. Παρόλα αυτά οι Τημενίδες βασιλιάδες θάβονταν στη παλαιά πρωτεύουσα στις Αιγές λόγω ότι υπήρχε παράδοση που έλεγε ότι όσο θα θάβονται οι Τημενίδες βασιλιάδες στις Αιγές, τόσο αυτοί και οι απόγονοί τους θα βασιλεύουν την Μακεδονία! Η παράδοση αυτή όμως διακόπηκε με την ταφή του Τημενίδη βασιλέα Μεγάλου Αλεξάνδρου σε άλλο μέρος.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου