Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ¨ΟΝΟΜΑ¨ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ;
Όταν ο πρεσβευτής της Σουηδίας την αποκαλεί «Μακεδονία», μέσα στην καρδιά της Αθήνας και ενώπιον της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς ουδεμία αντίδραση, τότε το ζήτημα είναι φανερό πως έχει «κλειδώσει» και είναι ουτοπικό να περιμένουμε εξελίξεις από τις επίτηδες χρονίζουσες διαπραγματεύσεις.
Συνέβη στο Διεθνές Συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Κρίση και προοπτικές», που οργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής.
Στο πάνελ βρισκόταν ο Σπύρος Κουβέλης, υφυπουργός Εξωτερικών που άκουσε απαθής τα λεγόμενα του Σουηδού πρεσβευτή, παρόλο που «ομιλεί άπταιστα αγγλικά», όπως αναφέρει το βιογραφικό που μας μοιρασε η γραμματεία του συνεδρίου. Απαθής έμεινε και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που επίσης βρισκόταν στο πάνελ εκείνη τη στιγμή. Ερωτήσεις-παρατηρήσεις δεν επιτράπηκαν στο τέλος της συνεδρίας αυτής. Έτσι το θέμα πέρασε «απαρατήρητο».
Στο προηγούμενο πάνελ, είχε πάρει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ενώ συνέδριο τελούσε "υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας".
«Οι διαπραγματεύσεις για την Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε, αναπτύσσοντας το πρόγραμμα της σουηδικής προεδρίας για τα Βαλκάνια, ο εκπρόσωπός της στην Αθήνα πρέσβης Hakan Malmkvist, «μπορούν να αρχίσουν πολύ σύντομα, επειδή έχει σημειωθεί πρόοδος στη χώρα».
Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις έκανε και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θίγοντας ακροθιγώς μόνο το Κυπριακό. Κατά τον κ. Malmkvist, η Τουρκία και η Ισλανδία, (δύο μακρυνές γεωγραφικά χώρες), θα πρέπει να γίνουν μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα είπε, πως «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις καθώς συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις».
Eπισήμανε πάντως, πως απαιτείται «ομοφωνία». Και ότι «έχουν να γίνουν πολλά ακόμα στην Τουρκία, σε ζητήματα των πολιτικών ελευθεριών, της ελευθερίας του Τύπου, του σεβασμού των μειονοτήτων και στην προώθηση του Κυπριακού».
Κουβέντα φυσικά, για την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ή για την υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αλλά και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της ΕΕ, τμήμα του εδάφους της οποίας κατέχει η Τουρκία.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Daniel Speckhard από την έδρα του ομιλητή ανήγγειλε πώς «η κυβέρνηση Ομπάμα έχει θέσει προτεραιότητα να ενσωματωθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για να τονίσει το ιδιαίτερο αυτό ενδιαφέρον, είπε πως για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή το ταξίδι του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, για την προώθηση της σταθερότητας».
Με λίγα λόγια ο Αμερικανός πρέσβης μα είπε ξεκάθαρα, πως ενορχηστρωτής των εξελίξεων για την ενταξιακή πορεία κάποιων χωρών στην ΕΕ, είναι οι ΗΠΑ.
Παραδέχτηκε πάντως, πως σε πολλές υπό ένταξη χώρες κυριαρχεί η διαφθορά και οι δωροδοκίες, ενώ για το Κοσσυφοπέδιο ανέφερε και το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών. Ωστόσο είπε πως στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν
Αμερικανοί σύμβουλοι. Ξέχασε να αναφέρει κάτι για μια από τις σημαντικότερες αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο. Ονομάζεται Camp Bondsteel και έχει έκταση 360.000 τετραγωνικά μέτρα. (ή 955 εκτάρια). Η εξωτερική περίμετρος της αμερικανικής αυτής βάσης σε έδαφος που κάποτε ήταν αδιανόητο πως θα πατούσε Αμερικανός στρατιώτης ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Φερίτζα (αλβανικά) ή Ουρόσεβατς (σερβικά), στο νοτιοανατολικό Κοσσυφοπέδιο. Η βάση λειτουργεί από το 1999 και στεγάζει 4.000 στρατιώτες. Μία δεύτερη κοντά στο Γκνίλιανε, το Camp Montieth φιλοξενεί 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες.
Ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Vladimir Chkhikvishvili, αναφέρθιηκε στους νέους ενεργειακούς δρόμους και την ανάπτυξη των ενεργειακών δομών που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια. Εδικότερα αναφέρθηκε στου αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και Southstream, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού «περι αναδιαπραγμάτευσης». Ανέφερε όμως, ότι το 1994, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε το πρόγραμμα.
Αποσαφήνισε πάντως, πως οι αγωγοί αερίου και πετρελαίου, «δεν αποτελούν πολιτικό συνωμοτικό σχέδιο για την κατάληψη της Ευρώπης», αλλά μία απλή εμπορική σύμβαση.
Είπε ότι όπως ελπίζει, ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης θα υλοποιηθεί μέσα στα τέλη του 2010 ή τις αρχές του 2011. Εξέφρασε την ελπίδα ακόμα ότι μέσα; Στο 2011 ο αγωγός θα λειτουργήσει (will become operational) «με προϋπόθεση την καλή θέληση των τριών χωρών». «Αφού επικυρωθεί το Μάιο στο Σότσι, η συμφωνία της Γκαζπρομ με την ελληνική εταιρία και οριστικοποιήσει τη συμφωνία και η Βουλγαρία».
Ήταν επίσης κατηγορηματικός για την «οικολογική ασφάλεια του αγωγού».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Κροατίας και πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ένταξη της χώρας αυτής, Neven Mimica, αναφέρθηκε στις εργασίες που συνεχίζονται για την ενταξιακή πορεία της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με μεγάλη θέρμη ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ. Δεν ανέφερε πάντως λέξη πως μια χώρα του πρωτοστάτησε στην διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας δείχνει διακαή πόθο να ενταχθεί σε μια άλλη διακρατική Ομοσπονδία. Και να γίνει μέλος, μαζί με τις άλλες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες- ανεξάρτητα κράτη πλέον, που επίσης θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ. Δηλαδή κράτη που διέλυσαν μια Ομοσπονδία θέλουν να γίνουν μέλη μιας άλλης. Για να προσπαθήσουν να την διαλύσουν κι αυτή;
Ή μήπως αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ προωθούν τις «νέες αυτές χώρες» να ενταχθούν στην Ευρώπη;
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου