ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ

Με εταιρείες όπως η Google να σχεδιάζουν ήδη τα πρώτα αυτοκινούμενα οχήματα και τις πρώτες συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, ήδη οι προβλέψεις αρκετών προσώπων του χώρου για την πρόοδο της τεχνολογίας έχουν επαληθευτεί. 
Τι θα πρέπει να περιμένουμε όμως στο μέλλον; Μιλώντας στο συνέδριο Techonomy με τον David Kirkpatrick σχετικά με το νέο του βιβλίο «How to Create a Mind», ο εφευρέτης και συγγραφέας Ray Kurzweil αναφέρθηκε με υπερβολική ίσως αισιοδοξία στους τρόπους με τους οποίους προβλέπει την τεχνολογία να εξελίσσεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. 
Κρατώντας ένα τηλέφωνο Android, είπε πως «αυτά θα έχουν το μέγεθος κυττάρου μέχρι το 2030» και πως θα μπορούμε να τα συνδέουμε στον εγκέφαλο μας χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. 
Υποστήριξε πως μέχρι το 2030 μικροσκοπικά «nanobots» θα μπορούν να επιδιορθώνουν και να διατηρούν τα ανθρώπινα όργανα, διατηρώντας μας υγιείς και έξυπνους και παράλληλα θα μπορούμε να διαγράφουμε επιλεκτικά «κομμάτια» της μνήμης μας. 
Τα αυτόνομα οχήματα θα ενσωματωθούν πλήρως στην ζωή μας. 
Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα είναι αρκετά πιο κοινή, με δημόσια καταστήματα στα οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να εκτυπώνουν ρούχα, παιχνίδια και γενικά οτιδήποτε θέλουν, ενώ μέχρι το 2045 η κοινωνία μας θα φτάσει σε μια κατάσταση «τεχνολογικής ιδιομορφίας, με την κατασκευή των πρώτων υπεράνθρωπων και ιδιοφυιών μηχανών». 
Τέτοιου είδους μηχανές «θα μπορούσαν να θεωρηθούν ‘ανθρώπινες’ μόλις γράψουν ένα μυθιστόρημα» είπε ο Kurzweil, εξηγώντας πως θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν πράγματα ακριβώς όπως οι άνθρωποι.
 Σε ερώτηση για το αν θα μπορούν όμως να έχουν χιούμορ ή να είναι «σέξι», ο μελλοντολόγος είπε πως «αυτά δεν είναι απλά στοιχεία της ανθρώπινης νοημοσύνης. Αυτά είναι η αιχμή του δόρατος της ανθρώπινης νοημοσύνης».
 Την ίδια στιγμή όμως εξέφρασε την πεποίθηση του πως δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε το μέλλον, συγκεκριμένα την πρόοδο της τεχνολογίας. «Είμαστε ένας πολιτισμός ανθρώπου-μηχανής» είπε, «οι υπολογιστές κάνουν συνέχεια όσα δεν μπορούμε να κάνουμε». 
Πρόσθεσε επίσης πως «ένα παιδί στην Αφρική έχει σήμερα την διάθεση του περισσότερη τεχνολογία από όση είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από 15 χρόνια». 
Εξήγησε πως «η τεχνολογία θα μας ωθήσει να γίνουμε περισσότερο ανθρώπινοι, όχι λιγότερο» αφού «θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να γίνουμε πιο εκφραστικοί και πιο έξυπνοι». 
Ο Ray Kurzweil είναι ερευνητής, συγγραφέας και συνιδρυτής του μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος Singularity University. 
Έγινε διάσημος για τη δημιουργία του πρώτου λογισμικού μετατροπής κειμένου σε ομιλία, ενώ το Forbes τον χαρακτήρισε πρόσφατα ως «την απόλυτη μηχανή σκέψης».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More