ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

«Καρναβαλική παρέλαση» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι τη φιέστα που είχε ετοιμάσει η εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφκσι, για τα 20 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η κεντρική πλατεία «Μακεδονία» των Σκοπίων, που θυμίζει πλέον Disneyland, διάσπαρτη με μικρά και μεγάλα αγάλματα προσωπικοτήτων της ελληνικής και βουλγαρικής ιστορίας, που οι Σκοπιανοί επιχειρούν να οικειοποιηθούν θεωρώντας τους… «Μακεντόνετς». 
Στην πλατεία, δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι «έφιππος πολεμιστής» για να μην προκληθεί η Ελλάδα, με ύψος όσο μια οκταόροφη πολυκατοικία, μπροστά από το οποίο θα στηθεί η εξέδρα που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι, στο πλήθος που αναμένεται να συγκεντρωθεί απ΄ όλη τη χώρα, με λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν δωρεάν στην πρωτεύουσα. 
Η εκδήλωση αναμένεται να εξελιχθεί σε κομματική συγκέντρωση του VMRO, του κόμματους του πρωθυπουργού, μια και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα παραβρεθούν, όπως επίσης απόντες θα είναι και εκπρόσωποι του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI. 
Καυστικό είναι το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του VMRO Γκεοργκιέφσκι στην εφημερίδα «Νόβα Μασεντόνια».
 «Η γιορτή με την ευκαιρία των 20 χρόνων της ανεξαρτησίας της χώρας, με τα εγκαίνια του μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Μακεδονίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα καρναβάλι, ένας θρίαμβος ιστορικού παγανισμού, που δεν αξίζει της σημαντικής επετείου» δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν θα παραβρεθεί στην φιέστα της Πέμπτης.
 Ο Γκεοργκιέφσκι, έχει ευθέως αμφισβητήσει την «αρχαιομακεδονική» υστερία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, τονίζοντας πως οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο
Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το ανακαινισμένο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο μετονόμασαν το 2008 σε «Alexander Veliki», το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία τουρκικών συμφερόντων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More