ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ



Αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, σκληρότερες περικοπές σε μισθούς, μειώσεις σε συντάξεις ακόμη και πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς και απολύσεις στο Δημόσιο είναι πλέον το βασικό σενάριο επί του οποίου συζητούν κυβέρνηση και τρόικα. Η ζοφερή αυτή τροπή έρχεται καθώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να πείσει έστω και στο παραμικρό την τρόικα για τη βασιμότητα των μέτρων λιτότητας που προτείνει στο βασικό σενάριο.
Οι Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς έχουν ήδη απορρίψει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ θέτουν ζήτημα και για μέτρα ισοϋψούς ποσού, συνολικά δηλαδή 6 δισ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως από τα 18 δισ. ευρώ μέτρα που έχει προτείνει συνολικά "διά παν ενδεχόμενο" το οικονομικό επιτελείο (δηλαδή το βασικό σενάριο των 11,5 δισ. ευρώ μαζί με εναλλακτικά μέτρα 6 δισ. ευρώ) η τρόικα απαιτεί τα περισσότερο επώδυνα από αυτά που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση...
Ενδεικτικά η τρόικα απαιτεί απολύσεις και όχι άλλους τρόπους μείωσης προσωπικού στο Δημόσιο. Η πρόβλεψη για δημοσιονομικό όφελος 167 εκατ. ευρώ μέσω εργασιακής εφεδρείας νέου τύπου στο Δημόσιο χαρακτηρίζεται «ανεπαρκώς τεκμηριωμένη». Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να γίνουν 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

Θεωρεί υπερεκτιμημένη την πρόβλεψη για έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από την περιστολή της φοροδιαφυγής το διάστημα 2013-2016 και υπεραισιόδοξο τον στόχο για εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ από την κατά 25% μείωση στις ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου (λειτουργικά και καταναλωτικά έξοδα) που αντιμετωπίζεται ως υπεραισιόδοξος.
Αμφισβητεί τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων κατά 911 εκατ. ευρώ ενώ θεωρεί πως η μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να περισταλούν οι αμυντικές δαπάνες, δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων όπως παρατηρούν οι δανειστές μας.
Η τρόικα κάνει λόγο για πιθανή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 είτε στα 66 είτε στα 67 έτη ανοίγοντας έτσι ξανά και το ασφαλιστικό. Στόχος να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών που θα φτάνει το 1 δισ. ευρώ τη διετία 2013 - 2041, ενώ ζητά το κλείσιμο νοσοκομείων αντί για συγχωνεύσεις.
Άμεσος είναι ακόμη ο κίνδυνος για ακόμη σκληρότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με το όριο των κλιμακωτών περικοπών στις κύριες συντάξεις να πέφτει πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά: "Προσπαθούμε να πείσουμε για τις θέσεις μας, συνεχίζεται η προσπάθεια". Και πρόσθεσε σχετικά: "Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις για τα 11,5 δισ. ευρώ στην τρόικα. Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα. Υπάρχει συζήτηση και αξιολόγηση από την τρόικα. Προσπαθούμε να τους πείσουμε για τα επιχειρήματά μας".
Το κλίμα στη συνάντηση περιγράφηκε από ελληνικής πλευράς ως "ζόρικο", καθώς η τρόικα εξακολουθεί να μη δέχεται τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το σκέλος της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και τη "διαθεσιμότητα" των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αντικαταστήσει την εργασιακή εφεδρεία, ζητώντας απολύσεις.
Αρχικά, σύμφωνα τουλάχιστον με ορισμένες πηγές, το οικονομικό επιτελείο φερόταν αποφασισμένο να παρουσιάσει στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής το περίγραμμα του πακέτου των περικοπών που εισηγείται, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει (μετά και την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών) οριστική συμφωνία στο εσωτερικό μεταξύ των τριών κομμάτων. Ωστόσο αργότερα μέσα στη ημέρα πρυτάνευσε η άποψη να κατατεθεί το όλο σχέδιο προς συζήτηση στο επόμενο Eurogroup του Οκτωβρίου. Μοναδική εξαίρεση του κακού κλίματος, μια έμμεση αναφορά των τροϊκανών για ενδεχόμενη επιμήκυνση είτε ενός είτε δύο ετών.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη οριστεί νέο ραντεβού του Γ. Στουρνάρα και των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας αύριο στις 16.30 (δηλαδή λίγο πριν από το ραντεβού των τριών αρχηγών στο Μαξίμου, που έχει προγραμματιστεί για τις 19.30), ενώ σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Φρανκφούρτη για τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More