ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΑ ΕΥΡΩ

Υποτιμημένα ελληνικά ευρώ μέ αρχικό γράμμα το Υ

Διαβάστε το δημοσίευμα της Bild σχετικά με την τύχη των ελληνικών χαρτονομισμάτων σε περίπτωση επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Τι προτείνει Γερμανός οικονομολόγος

"Τι θα γίνει με τα ''ελληνικά'' ευρώ που έχουμε στα πορτοφόλια μας, σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;" διερωτάται σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην υποτίμηση των χαρτονομισμάτων που προέρχονται από την Ελλάδα και κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

''Σε τρεις εβδομάδες στην Ελλάδα θα διεξαχθούν εκλογές, ενώ μια πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ πλησιάζει'' σημειώνει η Bild.

"Τι θα γίνει όμως σε αυτή την περίπτωση με τα ''Ελληνικά'' ευρώ που έχουμε στην κατοχή μας;" διερωτάται η εφημερίδα. "Κάθε χαρτονόμισμα του ευρώ που κυκλοφορεί στις χώρες της Ευρωζώνης, προέρχεται από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα.

Η εθνικότητα του νομίσματος αναγνωρίζεται από το γράμμα που βρίσκεται στην αρχή του αύξοντα αριθμού που υπάρχει σε κάθε γνήσιο χαρτονόμισμα''.

''Αυτά τα χαρτονομίσματα με αρχικό γράμμα το ''Υ'', που προέρχονται από την Ελλάδα, ίσως υποτιμηθούν σύντομα" γράφει η Bild υποδεικνύοντας το χαρτονόμισμα με το συγκεκριμένο αρχικό γράμμα.

Αυτόματη υποτίμηση

Σε μια μελέτη του ο Charles Blankart, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Humboldt στο Βερολίνο, και σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, προτείνει:

Κατά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όλα τα χαρτονομίσματα που κόβονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, να υποτιμηθούν αυτομάτως.

Ο κ. Blankart ωστόσο διευκρινίζει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, κάτοχοι ελληνικών χαρτονομισμάτων ''καλύπτονται'' σε μια τέτοια περίπτωση" επισημαίνει η Bild και εξηγεί:

"Με απλά λόγια, σε περίπτωση που Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, αυτομάτως θα έχουμε υποτιμημένα νομίσματα, αντί ευρώ στην κατοχή μας".

"Ο λόγος που ο κ. Blankart προέβη στην εν λόγω έρευνα είναι ότι τα σενάρια που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, κάνουν λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και αυτό θα πρέπει να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη." εξηγεί η εφημερίδα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More