Την ελεγχόμενη επανακυκλοφορία αποσπασμάτων του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» σχεδιάζει το κρατίδιο της Βαυαρίας, και μάλιστα για σχολική χρήση, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η εκμετάλλευση του από ακροδεξιές παρατάξεις.
Το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας ετοιμάζεται σύμφωνα με το Reuters, να κυκλοφορήσει αποσπάσματα από το περιβόητο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, και μάλιστα για σχολική χρήση. Η έκδοση του είχε απαγορευτεί στη Γερμανία από το 1945 αλλά τα νομικά δικαιώματα ανήκουν στην αρμόδια υπηρεσία οικονομικών του βαυαρικού κρατιδίου.
Ωστόσο τα συγκεκριμένα δικαιώματα ισχύουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015, και η Βαυαρία, όπου έγινε και η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος του Χίτλερ το 1923, βρίσκεται σε δεινή θέση για το πώς θα διαχειριστεί την έκδοση ενός βιβλίου που αποτελεί ακόμα «πληγή» για την Γερμανία.
Ο Thomas Neumann, εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας, μιλώντας στο Reuters, αναφέρει σχετικά «Έχουμε συζητήσει για ένα σχολικό αντίγραφο. Δεν πρόκειται να είναι ολόκληρο το βιβλίο αλλά αποσπάσματα, τα οποία και προβάλλονται με έναν συγκεκριμένο διδακτικό τρόπο, που αρμόζει στα σχολεία».
Συμπλήρωσε δε ότι το αρμόδιο υπουργείο σκέπτεται και το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει μία ειδική έκδοση με ακαδημαϊκές αναφορές, που θα παρέχεται από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας στο Μόναχο.
«Έχουμε υποχρέωση, μία συλλογική υποχρέωση, (για το βιβλίο) ακόμα και μετά τη λήξη των νομικών δικαιωμάτων. Με την παροχή των ακαδημαϊκών σχολίων και σημειώσεων θέλουμε να απομυθοποιήσουμε το βιβλίο».
Από πλευρά κόστους τώρα, η αρμόδια υπηρεσία οικονομικών του κράτους της Βαυαρίας θα παράσχει 200 χιλιάδες ευρώ και το υπουργείο οικονομίας της Γερμανίας τα υπόλοιπα 300 χιλιάδες ευρώ, που χρειάζονται.
Υπενθυμίζεται δε ότι πριν από λίγο καιρό, η εν λόγω υπηρεσία της Βαυαρίας είχε αναγκαστεί να αποσύρει αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Αγών μου» από ένα περιοδικό, καθώς εκκρεμούσαν τα πολυσυζητημένα νομικά δικαιώματα.
Ο Βρετανός εκδότης Peter McGee, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι θα ήθελε οι ίδιοι οι Γερμανοί να έχουν πρόσβαση στο βιβλίο ώστε να μπορέσουν να κρίνουν από μόνοι τους. «Με την δημόσια έκθεσή του βιβλίου, θα μπορέσει να μπει έπειτα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αρκετοί είναι αυτοί ωστόσο που υποστηρίζουν ότι η γερμανική απαγόρευση είναι αναχρονιστική σε μία εποχή μάλιστα, που τα πάντα είναι διαθέσιμα μέσω διαδικτύου και εφόσον το βιβλίο κυκλοφορεί σε άλλες χώρες.
«Οι Γερμανοί είναι δημοκράτες και αρκετά ώριμοι για να διαμορφώσουν τη δική τους εικόνα για τον Χίτλερ», τονίζει στην γερμανική εφημερίδα «Welt Online» ο Rafael Seligmann, εκδότης της «Jewish Voice».
Σύμφωνα με τον Guardian, βέβαια εκτός από τις γερμανικές εκδοχές, η Βαυαρία σκέφτεται να κυκλοφορήσει και μία αγγλική, ένα eBook και ένα audio book.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του Χίτλερ κυκλοφόρησε το 1925 και για αρκετά χρόνια οι πωλήσεις του ήταν εγγυημένες αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά το 1933 κάθε νιόπαντρο ζευγάρι λάμβανε ένα αντίγραφο ενώ είχε απαγορευτεί στα βιβλιοπωλεία που πουλούσαν μεταχειρισμένα βιβλία να πωλούν το συγκεκριμένο. Μέχρι το 1945 δε κυκλοφορούσαν περίπου 10 εκατ. αντίτυπα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου