Από ότι φαίνεται απασχολούν πολύ τις ΗΠΑ τα τεκταινόμενα στη μαρτυρική Κύπρο της οποίας η θέση έχει γίνει εξόχως σημαντική μετά την ανακάλυψη του φυσικού πλούτου που διαθέτει.
Οι σχέσεις της Λευκωσίας με τον αμερικανικό παράγοντα απασχόλησαν τα στελέχη της Stratfor, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία που διέρρευσε στο Wikileaks, κατά την ημέρα της εξαφάνισης του Christopher Metsos από τη Κύπρο. Πρόκειται για το μοναδικό ασύλληπτο μέλος του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας που εξάρθρωσε το FBI τον Ιούνιο του 2010 και οδήγησε στη μεγαλύτερη ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είχαμε την κυπριακή υπηρεσία στο μισθολόγιό μας για χρόνια.Δεν γνωρίζω ποιος τους έχει αγοράσει αυτή την περίοδο. Αναμφίβολα αυτός που έχει δώσει τα περισσότερα», ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος της Stratfor Fred Burton σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας στις 5 Ιουλίου 2010, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν στα χέρια τους τον φορητό υπολογιστή του Ρώσου κατασκόπου (σ.σ. το όνομα που αναγραφόταν στο διαβατήριο του ανήκε σε 5χρονο παιδί που απεβίωσε στον Καναδά).
Ο Μetsos βρισκόταν στην Κύπρο από τις 17 Ιουνίου και συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δύο εβδομάδες αργότερα ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Βουδαπέστη. Αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 27.000 ευρώ και παρέδωσε τα ταξιδιωτικά έγγραφά του, ο Metsos αφέθηκε ελεύθερος με την προϋπόθεση να παρουσιάζεται καθημερινά σε αστυνομικό τμήμα. Μέσα σε λίγες ημέρες ο Ρώσος κατάσκοπος είχε εξαφανιστεί από το νησί αφήνοντας πίσω τον υπολογιστή του και το πλαστό διαβατήριό του.
Σε άλλο μήνυμά του, o Βurton αμφιβάλλει αν οι κυπριακές Αρχές όντως έχουν τα μέσα και την ικανότητα να ερευνήσουν τα κρυφά μηνύματα στον υπολογιστή του Rώσου πράκτορα. «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιήσουν οι Ρώσοι ή οι Αμερικανοί τις έρευνες», επισημαίνει ο Μπάρτον. Με αυτή του την επισήμανση συμφωνεί και ο επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών ερευνών της Stratfor. «Ναι, το θέμα είναι αν θα παραδώσουν ή όχι οι Κύπριοι τον υπολογιστή στις ΗΠΑ», συμπληρώνει ο υπάλληλος που, όπως φαίνεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, γνώριζε ότι ο Metsos ήταν αυτός που διαχειριζόταν τα χρήματα του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας που δρούσε επί δεκαετία στις ΗΠΑ. Στις 7 Ιουλίου 2010, δύο μόλις ημέρες μετά την αποστολή των παραπάνω μηνυμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Λουκάς Λουκά ανακοίνωσε ότι ο κατασχεμένος υπολογιστής θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά από όλα αυτά ποιός πιστεύει ότι ζούμε σε κόσμο όμορφο αγγελικά πλασμένο;
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου