ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙ;......


Μιχάλης Ιγνατίου

Η υπόθεση των πρόωρων εκλογών προβληματίζει τους δανειστές της Ελλάδας, οι οποίοι -πιο ανοικτά και δημόσια οι Ευρωπαίοι και με διαρροές οι άνθρωποι του ΔΝΤ- εμφανίζονται ανήσυχοι για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει επί του προγράμματος η εκλογική αναμέτρηση, η οποία τελικώς είναι επιβεβλημένη -και στο Ταμείο το αντιλαμβάνονται- διότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Οι δανειστές κακώς ανησυχούν, διότι είτε διεξάγονται εκλογές είτε όχι, το πρόγραμμα -σύμφωνα πάντα με τους επικεφαλής της τρόικας- δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ από την έναρξή του, το Μάιο του 2010. Και με δεδομένη τη θέση αυτή, ο καθένας δικαιούται να πιστεύει ότι είτε αναζητούν δικαιολογίες είτε «ψύλλους στ' άχυρα», όπως πολύ σωστά χαρακτηρίζει τέτοιες περιπτώσεις ο σοφός λαός.

Οι ανησυχίες του ΔΝΤ για το μετεκλογικό σκηνικό

Η ουσία της υπόθεσης που συνηθίζουν οι ξένοι να αποκαλούν «κρίση της ελληνικής οικονομίας» οφείλεται σ' αυτό καθαυτό το πρόγραμμα, το οποίο οι πάντες σχεδόν ομολογούν ότι είναι ανεφάρμοστο και δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Εάν μελετήσει κανείς όλες τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, και ειδικά την έκθεση της αποστολής, της οποίας είναι επικεφαλής, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος να πάνε χαμένοι οι κόποι του ελληνικού λαού είναι ορατός και μάλιστα σ' αυτό το σενάριο δίνονται μεγαλύτερες πιθανότητες παρά στην πιθανότητα επιτυχίας. Και έχοντας ως προηγούμενο το πρώτο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε ως «ζωή ή θάνατος» και το οποίο απέτυχε χωρίς να επέλθει το μοιραίο που διατυμπάνιζε ο πρώην πρωθυπουργός, αναρωτιέμαι γιατί να επιτύχει το δεύτερο, και μάλιστα με ένα λαό που του έκλεψαν όλες τις ελπίδες και τα όνειρα.

Ας κοιτάξει ο καθένας την τσέπη του και ας βρει το θάρρος να κάνει τον προϋπολογισμό της οικογένειάς του για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά. Οι δραματικές μειώσεις των μισθών χωρίς την ταυτόχρονη υποχώρηση των τιμών των αγαθών που χρειάζεται μία οικογένεια και η κατακόρυφη άνοδος των φόρων που επέβαλε το κράτος μέσω των δανειστών, αποδεικνύουν πως απλά δεν βγαίνουν τα μαθηματικά. Η συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, διότι δεν έχει άλλη λύση. Και εάν οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια, τα οποία προβλέπονται στον προϋπολογισμό, πώς θα επιτύχει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της τρόικας;

Δικαιολογημένα εκνευρίζονται οι Ελληνίδες και οι Ελληνες όταν ακούν ή διαβάζουν τους ισχυρισμούς όσων ασχολήθηκαν με το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο. Υστερα από δύο χρόνια αποφάσισαν πως ήταν υπερβολική η φορολόγηση και πως έπρεπε να αρχίσουν οι περικοπές από τις δαπάνες του κράτους, οι οποίες 23 μήνες μετά την προσφυγή στο μηχανισμό είναι υπερβολικά υψηλές.

Η υπόθεση έχει πολλά κενά, και ο λαός όλο και πιο δύσκολα πείθεται ότι τα προγράμματα και τα μνημόνια οδηγούν σε διέξοδο και έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εκπρόσωποι των δανειστών και όλοι όσοι ασχολούνται με την επιχείρηση «σωτηρία της οικονομίας», δεν πείθουν. Είναι τόσο απλό το συμπέρασμα και όμως δεν το αντιλαμβάνονται. Οι εκλογές θα δώσουν το έναυσμα -αν θέλετε τη δικαιολογία- για πολλές αλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι δανειστές για την Ελλάδα...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More