ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΔΙΠΛΩΝΕΙ


Το «Hiriko», το σούπερ μίνι αμάξι που διπλώνει παρουσίασε ο Δημήτρης Παπανικολάου μαζί με άλλους έξι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διπλώνει, ενώ είναι σταθμευμένο, δίνοντας λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα των οδηγών στις πόλεις, που είναι ο χώρος στάθμευσης.

Οι επιβάτες του διθέσιου αυτοκινήτου μπαίνουν από το παρμπρίζ. Όταν διπλώνει το μήκος του δεν ξεπερνά το ενάμιση μέτρο. Όλα τα συστήματα ελέγχονται ψηφιακά, με την καλωδιακή επικοινωνία των...μηχανικών τμημάτων.

Ο κος Παπανικολάου σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο MIT.

Εκεί ειδικεύτηκε στις ψηφιακές τεχνολογίες, τον σχεδιασμό και την κατασκευή και στην συνέχεια εντάχθηκε στην ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Media Lab, όπου συνέχισε για ένα δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Πλέον είναι διδακτορικός ερευνητής στο Χάρβαρντ.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου προτείνει για την αποσυμφόρηση των πόλεων κάτι που ονομάζεται Mobility on Demand (μετακίνηση σύμφωνα με την ζήτηση) και θυμίζει ένα δίκτυο ενοικίασης οχημάτων στον κόσμο η διαχείριση του οποίου θα γίνεται εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους χρήστες, όπως λέει.

Το Hiriko θα διατίθεται και προς πώληση με την τιμή του να διαμορφώνεται περίπου στις 12.500 ευρώ, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των παραγγελιών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More