ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΛΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; ΠΤΩΧΕΥΣΕ


Σε άρθρο του με τον τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να πτωχεύσει αν θέλει δημοκρατία», ο Μανχάου αναφέρεται στην παρέμβαση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις ελληνικές εκλογές.

«Είμαστε στο σημείο όπου η επιτυχία δεν είναι πλέον συμβατή με τη δημοκρατία. Ο Σόιμπλε θέλει να προλάβει μια «λάθος» δημοκρατική επιλογή. Η ευρωζώνη θέλει να επιβάλλει την επιλογή της κυβέρνησης για την Ελλάδα, που θα γίνει η πρώτη αποικία της ευρωζώνης», τονίζει.

Το δίλημμα του Σόιμπλε είναι ξεκάθαρο, ενώ η απελευθέρωση του δανείου πριν τις εκλογές είναι επικίνδυνο. Τι σταματά τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας από το να θελήσει να αλλάξει τη συμφωνία;

Η Ελλάδα έχει ένα φτωχό ιστορικό μεταρρυθμίσεων, κάτι ανεπίτρεπτο. Αλλά για να πετύχει την υλοποίηση των δεσμεύσεων, η ευρωζώνη ζητά απίστευτες διασφαλίσεις.

Τα απίστευτα αιτήματα

Αρχικά, είχε τεθεί η πρόταση διορισμού Επιτρόπου για την Ελλάδα, με εξουσία άσκησης βέτο στις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής. Μετά την απόρριψη της πρότασης, αξιωματούχοι πρότειναν έναν ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα πηγαίνουν μέρος των ελληνικών εσόδων, για τη διασφάλιση της αποπληρωμής τόκων.

Ωστόσο, η πλέον υπερβολική πρόταση της Ευρώπης είναι αυτή που αφορά την καθυστέρηση των εκλογών και τη διατήρηση της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου στην εξουσία για χρόνο μεγαλύτερο απ' ότι είχαν αποφασίσει οι Έλληνες.

Το να παρέμβει ο δανειστής στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε ίσως να γίνει αποδεκτή. Αλλά είναι τελείως άλλο πράγμα να ζητήσει ο δανειστής αναστολή των εκλογών ή πολιτικές που απομονώνουν την κυβέρνηση από τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ένα τέτοιο αίτημα δεν θα μπορούσε να εγκριθεί πουθενά στον κόσμο, ενώ στη Γερμανία θα ήταν αντισυνταγματικά. Με λίγα λόγια, είναι ανήθικο.

Σπρώχνουν την Ελλάδα σε αυτοκτονία

Ένας γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στον αρθρογράφο ότι η χώρα του θέλει να σπρώξει την Ελλάδα σε χρεωκοπία. Μόνον έτσι έχει νόημα η παρέμβαση του Σόιμπλε. Αν αυτός είναι ο στόχος, φαίνεται ότι δουλεύει. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντέδρασε.

Η κατάσταση αποτυπώνει το πόσο ευάλωτη πολιτικά είναι η στρατηγική διάσωσης της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, η Γερμανία φαίνεται ότι θέλει να κάνει τη ζωή των Ελλήνων τόσο αφόρητη, ώστε μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από την ευρωζώνη. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να την πιάσουν με ένα όπλο που η κάνη του έχει καπνό. Η συγκεκριμένη στρατηγική όμως της εξώθησης σε αυτοκτονία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More