ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΜΟΝΟ ΝΕΚΡΟΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ


ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 75! ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ; ΑΝΤΕ ΣΤΑ 55 ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ 60 ΚΑΠΩΣ ΚΡΑΤΙΕΣΑΙ,ΜΕΤΑ ΤΑ 63 ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ;

Συνταξη στα 75! Αυτό προκύπτει από την έκθεση του γερμανικού Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ, κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία 19 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν υπέρογκες υποχρεώσεις σε κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία, ύψους 30 τρισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πέντε φορές (!) το ΑΕΠ αυτών των χωρών, με συνέπεια να μη «βγαίνουν» με τίποτα οι συντάξεις.

Δρομολογείται έτσι το εφιαλτικό σενάριο που πρότεινε πέρυσι τον Ιούλιο το Public Service Europe για αύξηση του ορίου ηλικίας «τουλάχιστον ως τα 70, ίσως ακόμη και στα 75», ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παίρνουν συντάξεις – όχι απαραίτητα πλήρεις.

«Πρόκειται για απολύτως μη βιώσιμη κατάσταση», τόνισε στο πρακτορείο Bloomberg ο Αμερικανός ερευνητής, Τζ. Κίρκεγκαρντ, του Διεθνούς Οικονομικού Ινστιτούτου Πίτερσον.

Γι' αυτό και σύμφωνα με το εξειδικευμένο σε συνταξιοδοτικά θέματα ελβετικό κέντρο Mercer, μόνη λύση είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του γερμανικού πανεπιστημίου, οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της Γερμανίας εκτινάχθηκαν στα 7,6 τρισ. ευρώ και της Γαλλίας στα 6,7 τρισ. Η Ελλάδα ανήκει σε μια μέση κατηγορία των 450 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι το 2050 περισσότεροι από 1 στους 3 Ευρωπαίους θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών (συγκεκριμένα το 35%) έναντι 22% το 2009. Το ίδιο διάστημα στις αναπτυγμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί από 75 σε 83 έτη.

Έτσι, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας θεωρούνται δεδομένες σε Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Βρετανία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More