ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


Στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας θα λειτουργήσει από του χρόνου η πρώτη, μετά τέσσερις δεκαετίες, γραμμή συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.
Τα αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ελληνικά, θα προσφέρουν ευελιξία στην πόλη και ενεργειακή αυτονομία για πάνω από 100 χλμ. , ενώ το κόστος τους θα κυμαίνεται μεταξύ 5.000-6.000 ευρώ.

Οι συνθήκες για ένα τέτοιο εγχείρημα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία δείχνουν να είναι ευνοϊκές, αφού η αγορά ζητά περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ με την πάροδο του χρόνου οι μικρότερες γραμμές συναρμολόγησης/παραγωγής οχημάτων κερδίζουν έδαφος.

«Τα παλαιού τύπου εργοστάσια, με τις μεγάλες σειρές παραγωγής, άρχισαν να καταργούνται και δεν αναμένεται να ιδρυθούν καινούργια, εκτός ίσως από περιορισμένες περιπτώσεις σε Κίνα, Ινδία και ενδεχομένως Βραζιλία», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Λάρισας, Γιώργος Μπλάνας, εκ των εμπνευστών του εγχειρήματος.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Πτολεμαίδας έχει ήδη υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας για τη στρατηγική ανάπτυξη του όλου εγχειρήματος, ενώ έχει δεσμεύσει από το ΕΑΠ τα πρώτα 550.000 ευρώ (Το ΕΑΠ είναι το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία).

Δεδομένου ότι το ανταποδοτικό τέλος δεν επαρκεί, για την υλοποίηση της προσπάθειας χρειάζεται χρηματοδότηση και από ιδιώτες επενδυτές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More