ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ


Την άποψη πως, προκειμένου η Ελλάδα να δει ημέρες ανάπτυξης, πρέπει να χροκοπήσει και να βγει από την ζώνη του ευρώ, εκφράζει ο Βασίλης Φούσκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Richmond του Λονδίνου, σε άρθρο του σε βρετανική ιστοσελίδα.

Στο άρθρο αυτό, ο κ. Φούσκας κάνει μία εκτενή αναφορά του «ελληνικού προβλήματος», έχοντας επίσης και μία ιστορική αναδρομή του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Συνδυάζοντας τα ιστορικά γεγονότα, κάνει μία σύνδεση με την πολιτική και τον κοινωνικό ιστό, τον οποίον χαρακτηρίζει διαλυμένο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο καθηγητής, στο άρθρο του με τίτλο «Ελληνική Τραγωδία: Η Δημιουργία των ελληνικών και ευρω-ατλαντικών άρχουσων τάξεων» σχολιάζει με τον δικό του τρόπο και τις εξελίξεις στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, στην πολιτική όσο και την οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει, «Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μόνη λύση που βλέπω είναι, μία χρεοκοπία, και άμεση έξοδος από το ευρώ. Αλλά αυτό δεν είναι εφικτό όσο το καθεστώς των δύο παλαιών διεφθαρμένων κομμάτων, βρίσκεται στην εξουσία».

Τονίζει, μάλιστα, πως ακόμη και αν η Ευρωζώνη και κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία δώσουν κάποια λύση στην κρίση χρέους «το πρόβλημα της ρευστότητας για την περιφέρεια θα παραμείνει και οι εργατικές τάξεις θα υποφέρουν όλο και περισσότερο, χωρίς να φαίνεται το τέλος όλου αυτού».

Αφού παραθέτει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, ο Β. Φούσκας, υποστηρίζει ότι μοναδική λύση είναι η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη καθώς έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανατρέψει τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να τονώσει την απασχόληση και η οικονομία να επανεκκινήσει.

Εκτιμά, μάλιστα, πως η «δύσκολη περίοδος» μέχρι την ανάκαμψη θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More