Η Κίνα αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς τόσο σε οικονομικό όσο και βιοτικό επίπεδο. Η εικόνα της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη μεταμορφώνεται και οι αυστηρές νόρμες του κόμματος έχουν χαλαρώσει σε πολλούς τομείς.
Η ζωή των Κινέζων δεν είναι ίδια με πριν δέκα ή είκοσι χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πλήρη ελευθερία έκφρασης.
Οι αρτηριοσκληρωτικοί του κόμματος θεωρούν πλέον ως νούμερο ένα εχθρό τη θρησκεία.
Σε πολλά νεότερα μέλη του Κ.Κ. ανακαλύφθηκε η τάση να πιστεύουν σε κάποιες θρησκείες και αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου.
Σύμφωνα με ...
τον Ζου Γουεϊνκούν, εκτελεστικό διευθυντή του Εργατικού Μετώπου και από τα παλιότερα στελέχη, «τα μέλη του κόμματος πρέπει να είναι άθεοι και να μην έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία». Ο ΖΟυ δημοσίευσε άρθρο σχετικά στην επίσημη εφημερίδα του κόμματος «Κιούσι» όπου εξέφραζε τις ανησυχίες του για την αυξανόμενη τάση μελών του κόμματος να ασχοληθούν με τη θρησκεία και τις φωνές ότι η απαγόρευση της πίστης είναι αντισυνταγματική.
Το θέμα προέκυψε σε μακρινές επαρχίες όπου ζουν διάφορες μειονότητες και οι οποίες πιστεύουν και εξασκούν τη θρησκεία τους.
Η εντολή δόθηκε στα 80 εκατομμύρια μέλη του Κ.Κ. και αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στις ήδη τεταμένες σχέσεις της ηγεσίας της Κίνας με το Βατικανό, το Θιβέτ και τους Ουϊγκούρους Μουσουλμάνους.
Και τα τρία δόγματα έχουν πιστούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.
Σε ορισμένες επαρχίες μάλιστα, όπως το Θιβέτ και την Ξινζιάνγκ (όπου ζουν οι μουσουλμάνοι) απαγόρευση συμμετοχής σε θρησκευτικές εκδηλώσεις επιβάλλεται σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και τους μαθητές.
Η κινεζική πολιτική ηγεσία έχει θέσει κανόνες και έχει ορίσει συγκεκριμένους χώρους όπου μπορεί κάποιος να εκκλησιάζεται προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση και να μην εξαπλωθεί η θρησκεία.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου