ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ


Προειδοποιητική επιστολή στο Γάλλο Πρόεδρο κ. Σαρκοζί, έστειλε ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας να σταματήσει νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στη Γαλλία και με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της ύπαρξης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Την ίδια στιγμή με απειλές για ανάκληση του πρέσβη της στη Γαλλία, καταγγελίες για …μεσαιωνικού σκοταδισμού νοοτροπία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα έξω από την γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα, η Τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει την εκστρατεία της για την αποτροπή ψήφισης του νόμου σχετικού με την άρνηση αποδοχής της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915.

Στην επιστολή που έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου αναφέροντας οτι τέτοια βήματα αν προχωρήσουν ακόμη περισσότερο, θα υπάρχουν δυσάρεστα αποτελέσματα στις σχέσεις Τουρκίας- Γαλλίας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Και προειδοποιεί οτι η ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό θα είναι, αυτών που πήραν τέτοιες αποφάσεις αφήνοντας να εννοηθεί οτι στοχοποιούνται οι Τούρκοι του εξωτερικού.

Η HURRIYET γράφει ότι η Τουρκία εκτός από την πιθανή ανάκληση του πρέσβη της στο Παρίσι θα παγώσουν όλα τα κοινά προγράμματα.

H TURKIYE γράφει, ότι η Τουρκία θα εκφράσει την αντίδραση της και με τον αποκλεισμό των γαλλικών εταιρειών από διαγωνισμούς για ανάληψη έργων στην Τουρκία.

H HABERTURK επισημαίνει δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών , Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η Γαλλία αντανακλά τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα.

Εξάλλου , το CNN TURK μετέδωσε δήλωση εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών , που ανάμεσα στα άλλα φέρεται να είπε ότι , «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών γύρω από διεθνή , αλλά και θέματα της περιοχής. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και σύμμαχος». Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι ανάλογος νόμος ισχύει στη Γαλλία για όσους αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θέμα της ποινικοποίησης του αρνητισμού της γενοκτονίας των Αρμενίων το ανακίνησε τον Οκτώβριο ο κ.Σαρκoζί.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More