Η διοίκηση Μέρκελ επιδίωκε να κρατηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα «μυστική» για όσο περισσότερο καιρό γινόταν, ώστε να μην χρειαστεί να επωμιστεί ευθύνες, σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, που φέρνει στο φως το Wikileaks και δημοσιεύει η γερμανική Welt.
Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα από το Φεβρουάριο του 2010- λίγους μήνες πριν η Ελλάδα αναγκαστεί να προσφύγει στη δανειοδότηση (ΕΕ-ΔΝΤ)- με τα οποία η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο ενημέρωνε αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Μέρκελ φαινόταν ανακουφισμένη που η άτυπη Σύνοδος της ΕΕ δεν αποφάσισε οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.
Η γερμανική διοίκηση θεωρούσε ότι «η οικονομική βοήθεια θα ενείχε μεγάλο ρίσκο», για την ακρίβεια φοβόταν ότι και άλλες χώρες με προβλήματα θα επιδίωκαν την ίδια λύση και η Γερμανία δεν είχε καμία διάθεση να ανοίξει το «πουγκί».
Σύμφωνα με τα έγγραφα, το Βερολίνο «δεν είχε καμία διάθεση να εξηγήσει στους γερμανούς φορολογούμενους, που ανησυχούσαν για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας τους, ότι θα έπρεπε να πληρώσουν για την ανευθυνότητα μίας άλλης χώρας»…
Μάλιστα, ο αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι αξιωματούχος του γερμανικού υπ. Οικονομικών «εξήγησε ότι πολλοί Γερμανοί είναι αηδιασμένοι με την κατάσταση στην Ελλάδα», καθώς «ενώ οι Γερμανοί σφίγγουν τα ζωνάρια εδώ και μία δεκαετία, οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν 14 μισθούς».
Προστίθεται ότι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αν τα πράγματα φτάσουν εκεί ωστόσο δεν το θεωρούν πιθανό καθώς αντιδρά έντονα η ΕΚΤ. Πάντως η Γερμανία υποβαθμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την σταθερότητα του ευρώ».
«Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παρέμβει ως τελευταία λύση αν χρειαστεί και γνωρίζει ότι γερμανικές τράπεζες είναι σημαντικά εκτεθειμένες σε ελληνικό κρατικό χρέος. Η κρίση θεωρείται από την γερμανική κυβέρνηση ως ένας τρόπος να αυξηθεί η γερμανική επιρροή στα δημοσιονομικά μελών της Ευρωζώνης, ενώ μέλη των Χριστιανοδημοκρατών τη βλέπουν ως ευκαιρία για την προώθηση του – επικεφαλής της Bundesbank – Άξελ Βέμπερ στο τιμόνι της ΕΚΤ», αναφέρεται σε άλλο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας.
Παράλληλα τα έγγραφα φέρνουν στο φως την έντονη διαφωνία Γερμανίας – ΕΚΤ όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης και ειδικά της Ελλάδας.
Αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Μερτζ ανέφερε ότι ένα δάνειο από το ΔΝΤ «παρέμενε στο τραπέζι, παρά την επίσημη γραμμή της Γερμανίας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσα στους κόλπους της ΕΕ».
Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ διαμήνυε πως η πιθανότητα εμπλοκής του ΔΝΤ ήταν «μηδενική».
«Δεν υπάρχει βάση για εμπλοκή του ΔΝΤ» ανέφερε στέλεχός της, προσθέτοντας ότι αυτό «θα έβλαπτε την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου