ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΛΕΦΤΑ


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μας έδιναν 250 δισ. ευρώ και τα πετάξαμε.

Δύο μήνες πριν υπογράψει η κυβέρνηση Παπανδρέου το Μνημόνιο που έδεσε με τις χειροπέδες της Τρόικας την Ελλάδα, ο οργανισμός Scandec Org, που είναι μία ένωση εμπορική, οικονομική και πολιτική των 7 σκανδιναβικών χωρών, Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας, έκανε μία επίσημη πρόταση στην κυβέρνηση προτείνοντας τα εξής:

Δωρεάν μελέτη, έρευνα εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα από την Scandec Org με αναλογία κέρδους 20% στην Ελλάδα και 80% στο κονσόρτσιουμ των σκανδιναβικών χωρών.

Αποτίμηση κέρδους για τη χώρα μας σε βάθος χρόνου 20ετίας, 250 δισ. ευρώ που θα δινόντουσαν όμως σε δόσεις την πρώτη δεκαετία.

Παράλληλα, η εταιρία Scandec Org δεσμευόταν για κάλυψη των εργασιακών δραστηριοτήτων της σε ποσοστό 90% από Έλληνες εργαζόμενους και η όποια επεξεργασία του ορυκτού πλούτου θα χρειαζόταν θα γινόταν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό, για να υπογράψει αμέσως μετά το Μνημόνιο που έβαζε τις χειροπέδες στην Ελλάδα.

Ιούνιο του 2010 το γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών εμφανίζει διεθνώς μία έρευνα- μελέτη που έκανε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και αποκαλύπτει ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99% (δηλαδή έτοιμο φυσικό αέριο) στην περιοχή της Γαύδου.

Ένα μήνα μετά, Ιούλιο του 2010 το γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε άδεια από ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες και εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Γαύδο και νότια της Πελοποννήσου με προοπτική κέρδους για την Ελλάδα 150 δις ευρώ σε βάθος 15ετίας. Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν έστειλε καμία απάντηση βάζοντας παράλληλα ελληνικές περιοχές στις γκρίζες ζώνες και ουσιαστικά φέρνοντας διεκδικητές του ορυκτού πλούτου του ελληνικού βυθού και τους Τούρκους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More