ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ


H αμερικανική και η τουρκική κυβέρνηση ήρθαν σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την παραχώρηση πρόσβασης στους...
μυστικούς πηγαίους κώδικες του μαχητικού αεροσκάφους F-16. Τη σχετική πληροφορία που ειχε προ μερικών ημερών δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα Zaman επιβεβαιώνει σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Vatan.
Μάλιστα η τελευταία συνδέει με ασαφή πάντως τρόπο την εξέλιξη με απόφαση για υπογραφή συμφωνίας 2,9 δις δολ. με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των 213 F-16 που έχουν στα χέρια τους οι Τούρκοι καθώς και για την αγορά 30 νέων F-16 τύπου Block 50 – που όμως είναι παλιά υπόθεση…
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον πηγαίο κώδικα (εκκρεμεί η τελική έγκριση από το Κογκρέσο), η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί να ολοκληρώσει διάφορα οπλικά συστήματα και ατρακτίδια τουρκικής ανάπτυξης στο αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος και θα καταστεί έτσι η πρώτη ανάμεσα σε άλλους δεκάδες χρήστες παγκοσμίως με πρόσβαση στους πηγαίους κώδικες του F-16 – εξαιρούνται μόνο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Ανεξάρτητα από όι γράφεται σήμερα άλλες πληροφορίες φέρουν την Ουάσιγκτον να προέβη στη κίνηση αποδέσμευσης των κωδίκων σε ανταπόδοση της αποδοχής από την Τουρκία φιλοξενίας του ραντάρ στο πλαίσιο του σχεδίου αντιβαλλιστικής άμυνας (BMD).
‘Oσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των 213 μαχητικών θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας . Ο εκσυγχρονισμός του κάθε F-16 θα κοστίσει 5.2 εκατομμύρια δολάρια και το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 2.9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ‘Αγκυρα θεωρεί σημαντική εξέλιξη το ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δέχθηκε την αποδέσμευση των κωδικών των αεροσκαφών F-16 καθώς οι ΗΠΑ δεν έδιναν σε κανένα κράτος , εκτός από το Ισραήλ.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More