ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ;


Αντισυνταγματικό το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο νομικό κόσμο της χώρας το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Έγκριτοι συνταγματολόγοι χαρακτηρίζουν το νέο μέτρο άκρως αντισυνταγματικό και καλούν τη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της και να υποχρεώσει την πολιτική εξουσία να το αποσύρει.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική η εξάρτηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την ικανότητα ή θέληση του πολίτη να καταβάλλει το φόρο.

«Ζούμε σε κράτος δικαίου, τέτοιες ρυθμίσεις είναι αδιανόητες. Δεν μπορεί να εξαρτάται η πρόσβαση σε κοινωνικό αγαθό από την καταβολή φόρου. Το κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι προσιτό σε όλους. Εάν συμφωνήσουμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, που νομίζω πως πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν είναι δυνατόν η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα να εξαρτάται από την καταβολή του φόρου, γιατί αντίκειται στο Άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, στο απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας, αλλά και στο Άρθρο 25, δηλαδή στην Αρχή του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου», τονίζει στο newsbomb.gr ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος.

Η πρόσβαση σε κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, συνδέεται με την υπόσταση του ανθρώπου, δηλαδή με την ανθρώπινη αξία, της οποίας το απαραβίαστο προστατεύεται με το Άρθρο 2 παράγραφο 1.

«Δεν μπορεί επομένως το κράτος να «εκβιάζει» την πληρωμή των φόρων μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος και οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού αγαθού. Εάν γίνει δεκτό αυτό, μπορεί σε λίγο να εξαρτήσει άλλο φόρο με το νερό» διευκρινίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Διευκρινίζεται δε πως η ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος και να κινήσει διαδικασία είσπραξης των οφειλών σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αδυνατεί ή αρνείται να εξοφλήσει την οφειλή του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More