ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ο Στέφανος Μυτιληναίος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν Πολίτες της Άρτας με θέμα «Η κρίση, το ευρώ και η ελληνική απάντηση»

Ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Στέφανος Μυτιληναίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν Πολίτες της Άρτας, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στην αίθουσα του συλλόγου «Μακρυγιάννης», με θέμα «Η κρίση, το ευρώ και η ελληνική απάντηση». Οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Μυτιληναίου διαφέρουν από τις συνηθισμένες. Ο λόγος του χειμαρρώδης, συχνά αιρετικός, που έρχεται σε σύγκρουση με την επικρατούσα άποψη περί της κρίσης, έδωσε μία διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων και οπωσδήποτε αφορμή για έναν βαθύτερο προβληματισμό. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι πραγματική, δεν είναι παγκόσμια. Είναι κρίση του δυτικού πολιτισμού, είναι κρίση του νεοφιλελευθερισμού είπε ο κ. Μυτιληναίος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.
(16/7/2011)

Είναι κρίση που δημιούργησαν «μια θράκα ολιγαρχιών και πλουτοκρατών» οι οποίοι μέσω αυτής επιδιώκουν «να βάλουν χέρι» στον πλούτο των λαών και όσον αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, θέλουν να «λεηλατήσουν» τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. «Το ζητούμενο είναι να ξεπουληθεί η πατρίδα και να υποδουλωθεί ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Από το ’89 υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία θέλουν να βάλουν χέρι στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και συγκεκριμένοι και εγχώριοι επιχειρηματίες διότι το παιχνίδι έχει να κάνει και με την ντόπια οικονομική ολιγαρχία η οποία ερίζει».

Η λύση είναι πολιτική
Η λύση είναι πολιτική, τόνισε ο ομιλητής. «Πρέπει να περάσουμε άμεσα σε μια νέα μεταπολίτευση, σ’ ένα νέο πολιτικό σύστημα που οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά». Η ελληνική απάντηση σ’ αυτή την υποτιθέμενη, κατά τον Μυτιληναίο, κρίση, θα έρθει μέσα από τη γνώση, τόνισε ο ομιλητής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ξαναγίνουμε Έλληνες. Έλληνες πολίτες. Μονάχα έτσι μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας».

«Κομπίνα των ολιγαρχιών η κρίση»
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η κρίση δεν είναι πραγματική. Πρόκειται για μια τεράστια απάτη. Για μια κομπίνα μιας θράκας ολιγαρχιών και πλουτοκρατών οι οποίοι μέσω αυτής επιδιώκουν να βάλουν χέρι στον πλούτο των λαών. Σε ότι αφορά την Ελλάδα θεωρώ ότι η χώρα μας επιλέχθηκε όχι απλώς ως ένας αδύναμος κρίκος σε παιχνίδια συγκρούσεως υπερδυνάμεων και οικονομικών γιγάντων αλλά διότι λόγω του ορυκτού και του φυσικού μας πλούτου κάποιοι θέλουν να τον κάνουν δικό τους και να τον εκμεταλλευτούν χωρίς ο ελληνικός λαός να έχει καμία ανάμιξη και κανένα όφελος. Απ’ ότι βλέπουμε και με το μεσοπρόθεσμο όλη η ιστορία έγινε για να ξεπουληθεί η Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος ο οποίος θεωρεί ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δάνεια, είτε σ’ αυτά που έχουμε ήδη πάρει είτε σ’ αυτά που θέλουμε να πάρουμε. Το ζητούμενο είναι να ξεπουληθεί η πατρίδα και να υποδουλωθεί ο λαός. Αυτό είναι το όλο θέμα. Αυτή είναι η υποτιθέμενη κρίση».

Η κρίση δεν είναι παγκόσμια αλλά κρίση του δυτικού κόσμου υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος σημειώνοντας: «Οι φίλοι της Αριστεράς τους αρέσει να μιλάνε για την παγκόσμια κρίση διότι κοιτώντας προς τα εκεί δεν βλέπουμε το εδώ. Εγώ δεν θα μιλήσω για παγκόσμια κρίση όπως το εννοούν εκείνοι. Σαφώς υπάρχει παγκόσμια κρίση, κρίση του καπιταλισμού. Και για να ‘μαι πιο ακριβής, κρίση του νεοφιλελευθερισμού. Η κρίση δεν είναι ακριβώς παγκόσμια. Είναι κρίση του δυτικού κόσμου. Δεν έχει η Κίνα κρίση, δεν έχει η Ινδία κρίση, δεν έχει η Ρωσία κρίση. Κρίση έχει ο δυτικός κόσμος. Αυτή η κρίση του δυτικού κόσμου η οποία ναι μεν είναι πραγματική και ναι μεν μας αφορά γιατί ανήκουμε στη σφαίρα επιρροής των δυτικών δυνάμεων, σ’ ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα στήθηκε για να λεηλατηθεί ο φυσικός της πλούτος».

Για το ευρώ
Για την έξοδο ή μη της χώρας μας από το ευρώ, ένα θέμα που όπως είπε απασχολεί πολλούς ο κ. Μυτιληναίος θεωρεί ότι «πολύ κακώς μπήκαμε στο ευρώ εξαρχής, δεν έπρεπε να μπούμε» λέγοντας ότι «το ευρώ είναι ένα νόμισμα που ωφελούσε κεντρικές δυνάμεις και όχι περιφερειακές όπως εμείς, ήταν ένα νόμισμα που υπηρετούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών και όχι της Ελλάδας». «Από κει και πέρα το αν θα βγούμε ή όχι είναι μια συλλογική συζήτηση που πρέπει να γίνει μέσα στην ελληνική κοινωνία και στους φορείς που αντιμάχονται το μνημόνιο αλλά ξαναλέω, για εμένα το σημαντικότερο και το ‘χω γράψει και ως δημοσιογράφος το 2008, είναι ότι όλο αυτό έχει στηθεί για να μας λεηλατήσουν τον φυσικό μας πλούτο. Το φυσικό αέριο. Και σ’ αυτό πρέπει να δείτε και τι συμβαίνει στην Μέση Ανατολή, αυτή η σαλαμοποίηση των χωρών της Μέσης Ανατολής».

Πίσω απ’ όλα αυτά κατά τον κ. Μυτιληναίο κρύβονται οι μεγάλες πολυεθνικές «οι οποίες ανήκουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα αμερικανικά». «Είναι οι ΗΠΑ, όχι οι ΗΠΑ ως χώρα αλλά αυτοί που κυβερνούν τις ΗΠΑ οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν τους φυσικούς πόρους. Δεν είναι μονάχα οι παραδοσιακές πηγές ενέργειες. Είναι και οι καινούργιες. Η Ελλάδα τυγχάνει να είναι ένα πλούσιος τόπος. Κι αυτό θέλουν να το πάρουν. Κι αυτό γίνεται και στην Αίγυπτο».

Η δημοκρατία θα δώσει τη λύση
Η δημοκρατία θα δώσει τη λύση είπε ο κ. Μυτιληναίος ως προς το ποια πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση στην κρίση τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Τα κόμματα του παλαιοκομματισμού έχουν τελειώσει. Είναι κόμματα που λειτουργούν με όρους ολιγαρχίας Έτσι κι αλλιώς ο κοινοβουλευτισμός που έχουμε σήμερα περιγράφεται απ’ τον Αριστοτέλη ως ολιγαρχία. Είναι ολιγαρχικό το πολίτευμα έχουμε. Όταν λέμε δημοκρατία κοροϊδευόμαστε. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε άμεσα σε μια νέα μεταπολίτευση, σ’ ένα νέο πολιτικό σύστημα που οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά διότι όταν έχεις δημοκρατικές διαδικασίες άμεσες δεν μπορεί ο καθένας είτε από τοπικός άρχοντας είτε υπουργός να κάνει ό,τι θέλει. Όταν έχεις άμεση δημοκρατία δεν μπορεί κανένας να βάζει χέρι στο δημόσιο χρήμα, δεν μπορεί κανένας να παίρνει μίζα και όλα ελέγχονται. Ο λόγος που δεν θέλουν άμεση δημοκρατία και δημοψηφίσματα είναι για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπολογίζουν το λαό. Το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα λοιπόν από την τοπική κοινωνία μέχρι την κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Πρέπει να πάνε όλοι στα σπίτια τους. Όλοι. Και ν’ αναλάβει ο λαός τη διακυβέρνηση της χώρας και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που θα θεσπιστούν η ιστορία έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι αναδεικνύονται οι νέοι ηγέτες.

» Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ δημοκρατικές διαδικασίες σαν αυτή της συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος η οποία ήταν μια σύναξη ψυχανάλυσης και εκτόνωσης. Οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν όρους συγκεκριμένους που γίνονται για να μπορούν και να αναδειχτούν ηγέτες οι εκπρόσωποι του λαού ή να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρουν και λύσεις. Λοιπόν η δημοκρατία θα δώσει τη λύση.

» Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και αυτή η δημοκρατία όπως κάθε δημοκρατία θα περιφρουρήσει και την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία και δεν θα επιτρέψει σ’ αυτούς τους ολίγους του πλανήτη να κάνουν τη χώρα μας δικό τους χωράφι. Και ίσως και να τη διχοτομήσουν. Εγώ προσωπικά πολλές φορές ακούω σε δεύτερη ανάγνωση αυτά που λέγονται μέσα στη Βουλή. Έχει ακουστεί το σενάριο της διχοτόμησης. Γιατί είναι πολύ πιο εύκολο όταν διχοτομείς μια χώρα να τη λεηλατήσεις.

» Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει η ανάγκη, η απαίτηση για εθνική ενότητα ανεξάρτητα από πού προέρχεται πολιτικά ο καθένας και τι πρεσβεύει. Οφείλουμε όλοι να διαβάσουμε. Ν’ ανοίξουμε τα κεφάλια μας. Να υιοθετήσουμε ξανά τις αρχές και τις ιδέες της λογικής που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο. Να πάψουμε να είμαστε γκρινιάρηδες ιδιώτες. Να πάψουμε να είμαστε ένας φανατισμένος όχλος που άγεται και φέρεται από ηγετίσκους και δημαγωγούς. Να ξαναγίνουμε Έλληνες. Έλληνες πολίτες. Μονάχα έτσι μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας. Να πάψουμε να είμαστε οπαδοί, να πάψουμε να είμαστε πιστοί, να πάψουμε να είμαστε χειροκροτητές. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν χειροκροτούσαν ποτέ. Δεν επικροτούσαν με αυτόν τον τρόπο. Είναι ρωμαϊκό έθιμο το χειροκρότημα. Δια βοής επικύρωναν. Οφείλουμε λοιπόν να ξαναγίνουμε Έλληνες. Αλλά πώς θα πάρουμε την Ελλάδα πίσω αν δεν έχουμε διαβάσει Πλάτωνα και Αριστοτέλη τουλάχιστον;

» Πώς θα πάρουμε την Ελλάδα πίσω αν δεν ξέρουμε τη νεότερη ελληνική μας ιστορία; Πώς θα πάρουμε την Ελλάδα πίσω εάν δεν είμαστε μέτοχοι του ορθού λόγου; Είναι πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να τα κάνουμε. Το 1821 κάναμε μια επανάσταση γιατί προηγήθηκαν 100 χρόνια διαφωτισμού στα οποία η Ήπειρος ήταν και πρωτοπόρα. Λοιπόν χωρίς διαφωτισμό χωρίς να ανοίξουν τα μυαλά των ανθρώπων δεν γίνεται τίποτα. Δυστυχώς σήμερα μέσα στην κρίση όλοι έχουμε γίνει οικονομολόγοι. Όλοι μιλάνε για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν. Κακό πράγμα η ημιμάθεια. Δεν είναι δουλειά των πολιτών να γίνουν οικονομολόγοι. Δουλειά των πολιτών είναι να γίνουνε πολίτες και να ελέγχουν τους οικονομολόγους όχι πώς θα το κάνουν αλλά αν αυτό που δεσμεύτηκαν να κάνουν το έκαναν. Αυτό σημαίνει δημοκρατία».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More