Δωρεά στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά...
Πρόκειται για εκμαγείο της κάτω γνάθου με τα νεογιλά δόντια ενός μωρού μαστόδοντα, Mammut borsoni, που θα παραδοθεί στον δήμαρχο Γρεβενών και πρόεδρο του μουσείου, Δημοσθένη Κουπτσίδη.
Το πρωτότυπο της κάτω γνάθου βρέθηκε τον 19ο αιώνα στην Βιαλέτ, στην περιοχή Οβερνιέ της Γαλλίας και δόθηκε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής ιστορίας στο Παρίσι.
Η κάτω γνάθος με νεογιλά δόντια δείχνει ότι κάποτε ανήκε σε μωρό μαστόδοντα, το οποίο πέθανε σε ηλικία περίπου 3 ετών.
Ο διάσημος γάλλος παλαιοντολόγος, Κουβιέ, έκανε ένα εκμαγείο για το μουσείο στην πόλη Λε Πί-εν-Βελέ στο Οβερνιέ της Γαλλίας. Το πρωτότυπο δυστυχώς, χάθηκε. Ο Ντικ Μολ σε συνεργασία με τον Ρεμιέ Μπέικερ έκαναν αναπαραγωγή του σαγονιού και ένα πήρε τη θέση του στην Παλαιοντολογική Έκθεση της Μηλιάς.
Η κάτω γνάθος του μαστόδοντα μωρού είναι ένα μοναδικό δείγμα και παρέχει πολλές πληροφορίες για την οδοντοφυΐα του μαστόδοντα και το πώς αυτά τα ζώα αντικατασταθούν τα δόντια της μόνιμης οδοντοστοιχίας. Θα τεθεί στη διάθεση του κοινού στην Μηλιά δίπλα από την κάτω γνάθο του μεγάλου αρσενικού μαστόδοντα.
Και οι τρεις εκθέσεις υλοποιούνται από ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας Ευαγγελία Τσουκαλά. Συμμετέχουν οι Ολλανδοί, Ντικ Μολ, Βιλρί βαν Λογκέμ και Χανς Βίλντσουτ, ο Ευάγγελος Βλάχος, γεωλόγος - παλαιοντολόγος και υπεύθυνος για τη γραφιστική επιμέλεια και την ψηφιακή επεξεργασία των γραφιστικών αναπαραστάσεων της έκθεσης, η ζωγράφος, Δήμητρα Λαμπρέτσα, ο σπηλαιολόγος Βασίλης Μακρίδης, και η γεωλόγος, Άννα Μπατσή.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου