ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ


Η ΕΛΛΑΔΑ είναι ηλιόλουστη τουλάχιστον 10 από τους 12 μήνες το χρόνο. Επίσης, πολλά μέρη της τα δέρνει ο αέρας. Τι πιο λογικό να εκμεταλλευθεί αυτά τα δύο φυσικά αγαθά για να παράγει ενέργεια;

ΚΑΠΩΣ έτσι ήρθαν στο προσκήνιο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με τη φιλοδοξία να αντικαταστήσουν σταδιακά τα παραδοσιακά καύσιμα (πετρέλαιο και κάρβουνο). Με διπλό κέρδος. Αμεσο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μακροπρόθεσμο με επενδύσεις σε έναν προνομιακό για τη χώρα τομέα.

ΑΠΟ το 1999 έχει τεθεί ανώτατο όριο στην εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Τώρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», με μια διάταξη ολίγων λέξεων, η οποία περιελήφθη σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, αυτό το όριο καταργείται.

ΜΕ ΔΥΟ άμεσα αποτελέσματα, όπως καταγγέλλουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρώτον, να αυξηθεί υπέρμετρα το τέλος για τις ΑΠΕ που πληρώνει ο καταναλωτής με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Και, δεύτερον, να δίνονται προνόμια των Ανανεώσιμων Πηγών σε εταιρείες με τεχνολογία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα!

ΣΤΑ δύο αυτά κακά έρχεται να προστεθεί ένα τρίτο. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι με τη ρύθμιση αυτή ευνοούνται ελάχιστοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που έχουν επενδύσει σε μεγάλες μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Και σύμφωνα με όσα λέγονται στην «πιάτσα», η συγκεκριμένη διάταξη είναι απολύτως «φωτογραφική», καθώς μόνο ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος λειτουργεί ήδη τέτοια μονάδα με ισχύ πάνω από το όριο των 35 MW. Μόνο αυτός, λοιπόν, θα ωφεληθεί από αυτή τη ρύθμιση.

ΚΑΙ αυτό θα συμβεί αν ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος αδιαφορήσει για τις επισημάνσεις που κάνουν επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς (τις έχει ήδη στο γραφείο του) και επιμείνει στην ψήφιση της διάταξης αυτής ως έχει.

ΜΕ ΒΑΣΗ τη λογική, αλλά και τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρώτον, διότι θα είναι εις βάρος των καταναλωτών. Και, δεύτερον, διότι θα επιφέρει πλήγμα στην προσπάθεια να αναπτυχθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε τελική ανάλυση, είναι εντελώς παράλογο να γίνεται εξομοίωση μονάδων παραγωγής που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα με μονάδες που χρησιμοποιούν τον ήλιο και τον αέρα. Και οι πρώτες να απολαμβάνουν προνόμια των δεύτερων.

ΕΙΝΑΙ εύλογο να υποθέσει κανείς ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, τώρα που του έχουν επισημανθεί όλα αυτά, δεν θα θελήσει να βάλει την υπογραφή του κάτω από μια «φωτογραφική» διάταξη. Και σήμερα κιόλας θα ανακοινώσει ότι την αποσύρει, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν δική του έμπνευση. Αλλιώς θα επωμιστεί στο ακέραιο την ευθύνη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More