ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟ(ΣΗΝΟ)


ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟ ΜΝΗΜΟ(ΣΙΝΟ)ΝΙΟ 1;

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΒΙΑΣΥΝΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΘΑ ΑΡΘΕΙ ΟΛΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΣ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΑΝ ΑΠΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ Η ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΚΕΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΩΧΥΡΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΤΙΣΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ;

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΥΣ έλληνες ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ Ο ΟΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ,ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ,ΕΘΝΙΚΗ ΦΑΝΕΛΑ.ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ; ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ;ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ;ΑΣΧΗΜΟ;

Με ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησε , η τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο για την έγκριση από τον λαό όλων των μεγάλωναλλαγών σε σχέση με το Σύνταγμα, την φορολογία και το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας .

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στην ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή αναφέροντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ξανά εθνική συναίνεση πάνω 5 βασικούς πυλώνες.Τον στόχο σταδιακής απεξάρτησης από την Τρόικα, την προσπάθεια οργανωμένης αντιμετώπισης του χρέους, την πραγματοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στην κοινωνία και στην οικονομία, την ανάγκη και τους όρους διαπραγμάτευσης του νέου δανείου καθώς και τη δημιουργία ενός νέους προτύπου για την ανάπτυξη και την φορολογία, με παράλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Εθνικό πρόβλημα τα χρέη»

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και χαρακτήρισε τα χρέη και τα ελλείμματα ως «εθνικό πρόβλημα» που θέτει τη χώρα υπό «κηδεμονία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν αν διώξουμε την τρόικα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας , αλλά «είναι στο δικό μας χέρι να λύσουμε το πρόβλημα».

«Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης όχι για να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά για να αναλάβουμε εμείς δράση» ανέφερε ο κ . Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η λύση είναι στα χέρια μας. « Κανείς δεν θα ακούσει τη φωνή μας αν δεν δουν ότι εμείς αξιόπιστα διορθώνουμε τα λάθη μας» τόνισε.

Ο Παπανδρέου αναφερόμενος στο χρονικό όσων προηγήθηκαν επισήμανε πως η χώρα είχε τρεις και μοναδικές επιλογές: την στάση πληρωμών, την έξοδο από το ευρώ και την στάση πληρωμών και την βοήθεια από το Ταμείο Διάσωσης της χώρας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτός επιλογών η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ ως καταστροφικές για την χώρα και για αυτό προκρίθηκε η βοήθεια για να πάει η χώρα σε ένα οργανωμένο αλλά δύσκολο δρόμο για έξοδο από την κρίση στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Απριλίου του 2010.

Από τότε, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ξέραμε ότι το ελληνικό χρέους είναι δυσθεώρητο και γι’ αυτό από τότε ξεκινήσαμε μελέτες και προετοιμασίες για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του δανείου της ΕΕ. Δεν θα είχαμε φτάσει να συζητάμε εάν δεν είχαμε δείξει αξιοπιστία, συμπλήρωσε.
Το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους δεν έχει τελειώσει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Όμως η βασική επιλογή, της διαχείρισης του χρέους χωρίς απότομες αντιδράσεις, χωρίς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, «ξαφνικό θάνατο» είναι η βασική επιλογή.

«Ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε»

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι τα αίτια είναι βαθύτερα και βρίσκονται στις προϋπάρχουσες ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, τόνισε ότι για τις όποιες αποκλίσεις υπάρχουν στο πρόγραμμα δεν φταίει η Ελλάδα, αλλά υποτιμήθηκε από την Ευρώπη το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό συστημικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να πέσει έξω ο στόχος για έξοδο στις αγορές το 2012.

Το 2012 δεν θα μπορούμε να δανειστούμε και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. «να βρούμε με τους εταίρους μία λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη». «Ζητώ και εδώ ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε» είπε.

Εν όψει αυτής της διαπραγμάτευσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα της διαίρεσης δεν βοηθά, «μας κάνει λιγότερο πειστικούς και δημιουργεί αμφιβολίες». «Χρειάζεται εθνική ενότητα και την επιδιώκω με κάθε τρόπο» συμπλήρωσε.

Πέντε βασικές αλλαγές

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε βασικούς άξονες το επόμενο διάστημα:

1. Να διορθωθούν προϋπάρχουσες αδικίες που επιδείνωσε το μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έκανε άνοιγμα στον κ. Σαμαρά, απευθυνόμενος προσωπικά και λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα φορολογικά συστήματα».

2. Συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνη υπουργών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσταση επιτροπής 20-25 προσωπικοτήτων για να επεξεργαστεί προτάσεις αλλαγών.

3. Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους. Για όλα αυτά, είπε, μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες.

4. Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια απέναντι στη Βουλή και τους πολίτες.

5. Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, και δικαιότερη κατανομή των εισφορών

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More