ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ......ΜΟΝΟΣ




Τεράστιο άγαλμα του Ελληνα στρατηλάτη, ύψους πάνω από 10 μέτρα, ετοιμάζονται να τοποθετήσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης οι Σκοπιανοί. 9,4 εκατ. ευρώ φέρεται ότι κόστισε το έργο


Στα Σκόπια οι Αρχές είναι έτοιμες να σηκώσουν τις επόμενες ημέρες στο γιγάντιο βάθρο στην κεντρική πλατεία της πόλης το τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το βάθρο, ύψους πάνω από τα 10 μέτρα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και από χθες άρχισε και η συναρμολόγηση του αγάλματος, το οποίο επισήμως, όπως έγινε γνωστό, θα αποκαλείται "Ο έφιππος πολεμιστής".

Το άγαλμα μεταφέρθηκε στα Σκόπια πριν από μερικές μέρες από τη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου χυτεύτηκε σε γνωστό εργαστήριο. Χθες τα τμήματά του μεταφέρθηκαν στον περιφραγμένο χώρο της κεντρικής πλατείας και άρχισε η συναρμολόγησή του. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αγάλματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες.

Το συγκεκριμένο άγαλμα, όπως και μια σειρά άλλα, παραγγέλθηκε από τον Δήμο Σκοπίων και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι. Το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους πάνω από 12 μέτρα, φιλοτεχνήθηκε από τη σκοπιανή γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα και χυτεύτηκε στο ιταλικό εργαστήριο "Φερνάρντο Μαρινέλα" στη Φλωρεντία. Η μεταφορά του, από την Ιταλία στα Σκόπια, έγινε τμηματικά μέσα σε κοντέινερ, με απόλυτη μυστικότητα. Το άγαλμα φέρεται να κόστισε 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 4,1 εκατ. ευρώ είναι το κόστος της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού που θα κατασκευαστεί γύρω από τη βάση
Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και άλλων αγαλμάτων που αναφέρονται στην αρχαία Μακεδονία, εντάσσεται σε ένα σχέδιο συνολικής ανάπλασης και μνημειοθέτησης της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων με την ανέγερση οικοδομημάτων, τα οποία θα έχουν αρχαϊκή μορφή. Το σχέδιο αυτό έχει ονομαστεί "Σκόπια 2014", αφού το 2014 αποτελεί το χρονικό όριο ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι.
Το "σχέδιο εξαρχαϊσμού" του Ν. Γκρούεφσκι, όπως έχει αποκληθεί, η βουτιά αυτή στην αρχαία Μακεδονία έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις τόσο από την ΕΕ, όσο και από την αντιπολίτευση και διανοούμενους στα Σκόπια. Ο "μακεδονικός μύθος" που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα και βρίσκει αντιδράσεις και σε παράγοντες στην ΕΕ.

Από την άλλη υπάρχουν διανοούμενοι στα Σκόπια που αντιδρούν και αυτοί στη "βουτιά" που επιχειρείται σε ένα αμφισβητούμενο αρχαϊκό παρελθόν. Επίσης, η αντιπολίτευση αντιδρά γιατί θεωρεί το έργο φαραωνικό και κακόγουστο, χωρίς να έχει καμία σχέση με την παράδοση του γειτονικού λαού.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ
Προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η έναρξη των εργασιών τοποθέτησης αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, υπό τη φερόμενη επίσημη ονομασία "έφιππος πολεμιστής".

"Υπό άλλες συνθήκες, η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να ξοδέψει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ για να τιμήσει τον Μέγα Αλέξανδρο, τοποθετώντας άγαλμα του Ελληνα στρατηλάτη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα μας τιμούσε. Η "πολιτική αρχαιοποίησης", όμως, στην οποία εντάσσεται η ενέργεια αυτή, πέρα από γραφική, έχει ως βασικό άξονα την προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας με σκοπό την καλλιέργεια εθνικισμού και αντιπαράθεσης", δήλωσε ο εκρπόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι η "πολιτική αυτή παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, είναι προκλητική και καταδικαστέα, υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ".

"Τη στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και εποικοδομητική διάθεση την επίτευξη λύσης, ο κ. Γκρούεφσκι προβαίνει σε προκλήσεις για να αποφύγει την πραγματικότητα, υποθηκεύοντας το ευρωπαϊκό μέλλον των συμπολιτών του", καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ.

1 comments:

Εγω πιστευω πως μετα την ολοκληρωση του, ολοι οι σκοπιανοι θα κοιμουνται με φοβο..

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More