Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Τους λόγους για τους οποίους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους της Τρόικας εξηγεί με αποκλειστικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Γιάννης Αδαμόπουλος. Τις προηγούμενες ημέρες η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων από ολόκληρη την Ελλάδα κατέστησε σαφές, με αφορμή τη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη με θέμα, ανάμεσα σε άλλα, «τον τρόπο λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων», ότι δεν πρόκειται να συναντήσει την Tρόικα αναγνωρίζοντας ως μοναδικό θεσμικό συνομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο κ. Αδαμόπουλος στη δήλωση που πραγματοποιεί επισημαίνει ότι «η “Τρόικα” δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να συνδιαλέγεται με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, διατυπώνοντας γνώμη ή επιβάλλοντας αλλαγές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους».
Συγκεκριμένα η αποκλειστική δήλωση του κου Αδαμόπουλου ως εξής:
«Οι διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την οργάνωση και τη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων, τους όρους και τις προϋποθέσεις απόκτησης άδειας Δικηγόρου καθώς και τον τρόπο άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος έχουν θεσπισθεί όχι ως αποτέλεσμα συντεχνιακών διεκδικήσεων αλλά με αποκλειστικό κριτήριο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, που συνίσταται ειδικότερα στη χρηστή απονομή της δικαιοσύνης, όπως επιτάσσει η συνταγματική και διεθνής προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Υπενθυμίζουμε ότι, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές έννομες τάξεις, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με δική τους περιουσία, αυτοδιοικούμενοι και αυτοκυβερνώμενοι μέσω αιρετών Διοικητικών Συμβουλίων. Ως προς τις αρμοδιότητές τους, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και τα Διοικητικά τους Συμβούλια έχουν, μεταξύ άλλων, καθήκον να εποπτεύουν για την προσήκουσα και αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, να μεριμνούν για την απονομή του οφειλομένου προς τους Δικηγόρους σεβασμού, να υποβάλλουν προτάσεις αναφορικά με την ερμηνεία, την εφαρμογή και τη βελτίωση της νομοθεσίας, να διατυπώνουν γνώμη ως προς την απονομή της Δικαιοσύνης, να συζητούν και να λαμβάνουν αποφάσεις για κάθε ζήτημα το οποίο άπτεται της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κλάδου μας.
Από την άλλη πλευρά, η “Τρόικα” δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να συνδιαλέγεται με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, διατυπώνοντας γνώμη ή επιβάλλοντας αλλαγές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Πολλώ δε μάλλον, είναι αδιανόητο να καλούμαστε σε “συζήτηση” με την “Τρόικα” – και μάλιστα χωρίς εκ των προτέρων γνωστή «ατζέντα» – απλώς και μόνο για να νομιμοποιήσουμε εμείς με την παρουσία μας προειλημμένες αποφάσεις εξωθεσμικών ομάδων που αντιμετωπίζουν τη Δικηγορία ως «κλειστό επάγγελμα» και το Δικηγόρο ως κατά τεκμήριο προνομιούχο και φοροφυγά. Η Ελλάδα τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, όμως παραμένει μία εθνικά κυρίαρχη χώρα, στην οποία όλες οι εξουσίες επιβάλλεται να ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ως εκ τούτου, συνομιλητής μας δεν μπορεί παρά να είναι μόνο η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού για όλα τα σχετικά ζητήματα που μας απασχολούν».
Σε μία περίοδο στην οποία η “μνημονιακή” κατανόηση του δικηγορίας ως εμπορικής δραστηριότητας πλήττει το θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι καλούνται να δώσουν δυναμικές και αποτελεσματικές μάχες για την ανάκτηση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος και τη συνδιαμόρφωση των εξελίξεων που μας αφορούν. Πιστεύουμε ότι η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται με εκατέρωθεν κατανόηση και ειλικρινή διάθεση για συνεργασία, όχι με σύγκρουση. Όμως, οφείλουμε να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε, με κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο, στις όποιες μεθοδεύσεις βάλλουν ενάντια στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου στο ελληνικό συνταγματικό πολίτευμα».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου