ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ......ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ;


Σε νέες εμπρηστικές, άνευ προηγουμένου, δηλώσεις προέβη ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε πως μονομερής εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων από την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι αιτία πολέμου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την εισβολή, και προβάλλονται σήμερα πρωτοσέλιδα από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν». Η εφημερίδα αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στις δηλώσεις Ερογλου με τίτλο «Θα ξεσπάσει πόλεμος». Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν να σφετεριστούν, δήθεν, τις υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της νήσου, η ενέργεια αυτή θα θεωρηθεί αιτία πολέμου.

Παράλληλα σε ομιλία του χθες στο Πανεπιστήμιο Σακάρια της Τουρκίας, ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν τις κόκκινες γραμμές για την τουρκική πλευρά και ότι επιθυμεί ένα νέο συνεταιρισμό που να μην παραμερίζει την προ του 1974 περίοδο και να βασίζεται στις παρούσες πραγματικότητες, όπως ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι ο «νέος συνεταιρισμός» θα προβλέπει δύο περιφέρειες, δύο κοινότητες, δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς.

Ισχυρίστηκε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να περικυκλώσει την Τουρκία και από το νότο και ότι η χώρα αυτή έχει δήθεν βλέψεις στην Τουρκία και Κύπρο ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική σημασία της Κύπρου.

Κατά τον κ. Ερογλου, ισχύει το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων του 1967 για την ένωση με την Ελλάδα και ως εκ τούτου η παρουσία του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων της Τουρκίας, και μετά την επίτευξη συμφωνίας, αποτελούν μια από τις κόκκινες γραμμές.

Πρόσθεσε ότι τη στιγμή αυτή στο νησί υπάρχουν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες και έκανε λόγο για συνεχιζόμενο, όπως ανέφερε, εξοπλισμό των Ε/κ. Για τις συνομιλίες, είπε ότι αυτές μπορεί να διαρκέσουν και μέχρι το Φεβρουάριο του 2013. Επισκεπτόμενος το Δήμο Σακάρια, ο κ. Ερογλου υπενθύμισε ότι στη συνάντηση κορυφής της Γενεύης κατέθεσε σχέδιο για πενταμελή συνάντηση, κάτι το οποίο απέρριψε η ε/κ πλευρά την όποια κατηγόρησε ότι «ροκανίζει το χρόνο», κατά τον ισχυρισμό του. Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε το αίτημα για χρονοδιάγραμμα.

Αμέσως αντέδρασε η Κυβέρνηση στις δηλώσεις του τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι κινήσεις εκμετάλλευσης φυσικών ενεργειακών πηγών αποτελεί «αιτία πολέμου».

Αμέσως αντέδρασε η Κυβέρνηση στις δηλώσεις του τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι κινήσεις εκμετάλλευσης φυσικών ενεργειακών πηγών αποτελεί «αιτία πολέμου».
«Αν έχει λεχθεί αυτό από τον κ. Ερογλου τότε πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωση», δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τον όποιο πλούτο διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και από κει και πέρα τα πολλά λόγια και πολύ περισσότερο οι απειλές δεν έχουν καμιά θέση σε ένα τόσο πολύ ευαίσθητο θέμα.

Επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση με ένα πολύ προσεκτικό τρόπο και με χαμηλούς τόνους πάντοτε εργάζεται για τη διασφάλιση των κυριαρχικό της δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το θέμα της ασφάλειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση τα διασφαλίζει όλα και θέλω να επαναλάβω μια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που μέσα και από το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύεται πόσο σωστή είναι ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς πολύ θόρυβο χωρίς πολλά λόγια κάνει αυτό που χρειάζεται για τη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασφαλώς των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ελπίζουμε ο κ. Ερογλου να μη συνεχίσει να κινείται σε αυτό το πολύ επικίνδυνο μοτίβο που δεν βοηθά, αλλά δημιουργεί προβλήματα».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More