Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Στον Προκρούστη της τρόικας η ελληνική οικονομία. Το αλαλούμ των δηλώσεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης συμπληρώνεται από τα πρόσθετα πακέτα μέτρων, αρχής γενομένης από φέτος. Το ύφος και οι ανακοινώσεις της τρόικας... την περασμένη Παρασκευή προκάλεσαν επικοινωνιακού τύπου αντιδράσεις σε επίπεδο κυβέρνησης, λόγω κακής συνεννόησης.
Η ενόχληση αφορούσε στο δευτερεύον: γιατί οι ανακοινώσεις έγιναν από την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φερόταν να μη γνωρίζει ότι θα μιλούσαν για τα 50 δισ. ευρώ που θα εισπραχθούν από την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Ετσι ή αλλιώς, η απόφαση είχε ληφθεί κι αν δεν το μαθαίναμε την Παρασκευή από την τρόικα, θα μας το γνωστοποιούσε οσονούπω η κυβέρνηση.
Η ενόχληση, όμως, δεν αφορούσε το πρωτεύον: αυτή καθαυτήν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σε ποια περιουσία αναφέρονταν η τρόικα ή ο υπουργός Οικονομικών; Κατά τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σερβάζ Ντερούζ, μπορεί τα πάντα να είναι μέσα. Από το Ελληνικό και τις τουριστικές εκτάσεις μέχρι τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.
Στα χέρια της Τρόικας
Η κυβέρνηση επιχειρεί το τελευταίο τριήμερο να πείσει άπαντες πως αυτή παίρνει τις αποφάσεις. Είναι τοις πάσι γνωστό πάντως από την περασμένη άνοιξη ότι η οικονομία έχει περάσει στα χέρια της τρόικας των δανειστών και πως αυτοί καθοδηγούν τα νήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, φανερά ενοχλημένος από τις δηλώσεις του κ. Ντερούζ σε κυριακάτικες εφημερίδες, με χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης» και συμπληρώνει: «Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη. Και τις αποφάσεις για το τι και το πώς τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος».
Ο κ. Ντερούζ μάλλον είχε διαφορετική άποψη όταν την περασμένη Παρασκευή χαρακτήριζε «απαισιόδοξο» το πρόγραμμα των 8 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων που κατάρτισε η κυβέρνηση, όταν έλεγε ότι συνέστησαν να το εξετάσουν πιο προσεκτικά και στη συνέχεια τους έπεισαν να αποδεχθούν τα 50 δισ. ευρώ!
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εγχώριες αντιδράσεις και δη τις κυβερνητικές, σε ακόμα μια επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ περί «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με την ελληνική κυβέρνηση και διευκρίνισης ότι «οι τρεις οργανισμοί σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό αν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση».
Μόνο που η εντύπωση αυτή σχηματίστηκε από τις δηλώσεις των τριών εκπροσώπων της τρόικας όταν την περασμένη Παρασκευή μιλούσαν... σαν να ήταν η ελληνική κυβέρνηση. Αφού πρώτα περιέγραψαν πώς έπεισαν το οικονομικό επιτελείο για τα 50 δισ. ευρώ, στη συνέχεια απηύθυναν συστάσεις σε όσους αντιδρούν στο Μνημόνιο. Φράσεις όπως «τα κεκτημένα συμφέροντα θα αντιδράσουν εντονότατα» ή «αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι γιατί θεωρούν ότι θίγονται τα προνόμιά τους» ή «μην επιτρέπετε στους λίγους που κερδίζουν από το γεγονός ότι ελέγχουν τη δημόσια περιουσία να αποκλείσουν από τους καρπούς των ιδιωτικοποιήσεων τους πολλούς» ανήκουν στην τρόικα.
Το αλαλούμ που κυριαρχεί στα τεκταινόμενα σε επίπεδο οικονομίας συμπληρώνεται και από τις δηλώσεις του ειδικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων, Γιώργου Χριστοδουλάκη. Μετά το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones ότι ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για κινδύνους που ενέχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. και ότι η προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα είναι μια πρόκληση τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων κρατών για χρεοκοπία, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας να ανασκευαστούν όσα φερόταν ότι είχε πει τονίζοντας πως ήταν «μια διευκρινιστική συζήτηση»...
Και τα 12 δισ. έγιναν 19...
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ένα νέο αλαλούμ μέτρων. Το οικονομικό επιτελείο μέχρι την περασμένη Παρασκευή συζητούσε για ένα πακέτο μέτρων περίπου 12 δισ. ευρώ στην τριετία 2012 -2014. Η τρόικα γνωστοποίησε ότι μιλάμε για μέτρα 8% του ΑΕΠ, ήτοι 19 δισ. ευρώ. Σε αυτά μπορεί να προστεθούν άλλο 1,7 δισ. ευρώ φέτος, αν υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις που είναι πολύ πιθανές, κυρίως στον τομέα των εσόδων, χωρίς να υπολογίζονται οι υπερβάσεις στις δαπάνες λόγω των «άγνωστων» στοιχείων της γενικής κυβέρνησης και για τα οποία το οικονομικό επιτελείο θα έχει γνώση στα τέλη του μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Στοιχεία που μπορεί να εκτινάξουν σε διψήφιο νούμερο, πάνω από 10%, το έλλειμμα του 2010, που έχει κλείσει στο 9,4% κατά την κυβέρνηση ή στο 9,6% κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι εδώ έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα του 2015, καθώς τότε το έλλειμμα θα πέσει κάτω από 3 δισ. ευρώ και όχι κάτω από 3% του ΑΕΠ. Τα πακέτα μέτρων δεν έχουν τελειωμό και το ανησυχητικό είναι ότι κάθε επίσκεψη της τρόικας φέρνει νέα μέτρα. *
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου