ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


Αναταραχή παρατηρείται στα κατεχόμενα της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους να ευρίσκονται στους δρόμους ζητώντας από την Τουρκία να φύγει από την Κύπρο. Μοιάζει με καθολικό αίτημα που στηρίζεται από πολιτικά κόμματα ενώ φαίνεται πως και ο Ντερβίς Έρογλου τηρεί μια χαλαρή στάση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αντιδρά έντονα και ζητά την τιμωρία αυτών που οργανώνουν ή πρωτοστατούν στην αναταραχή, κατηγορώντας συγχρόνως τους Ελληνοκυπρίους πως ευρίσκονται πίσω από τους διαδηλωτές και υποκινούν την εξέγερση. Συγχρόνως ευρίσκεται σε επαφή με τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, προηγούμενο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ενώ φαίνεται να συζητιέται και η περίπτωση πρόωρων «εκλογών» στα κατεχόμενα.

Οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν για περικοπές στα χρηματικά ποσά που η Τουρκία δίνει στα κατεχόμενα για την επιβίωση του συστήματος. Γιατί όμως η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιες περικοπές ; Υπάρχει στην Τουρκία οικονομική κρίση και μάλιστα τέτοια που της δημιουργεί πρόβλημα η στήριξη μιας «επαρχίας» με ένα πληθυσμό 300 ή 400.000 κατοίκων, γηγενών και Τούρκων εποίκων ; Από την άλλη μεριά βέβαια και οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τους Ελληνοκυπρίους να μπαίνουν σε μια περίοδο πολλά υποσχόμενη λόγω της συνεργασίας με το Ισραήλ στο πεδίο των υδρογονανθράκων όπως και λόγω των σε εξέλιξη σοβαρών επενδύσεων του Κατάρ στην Κύπρο.

Μπορεί όμως όλη αυτή η κατάσταση να είναι μόνο η «βιτρίνα». Το δόγμα Νταβούτογλου επιδιώκει τη δημιουργία του νέο – Οθωμανικού κράτους με την επέκταση της επιρροής του μέσω της διπλωματίας και των ανά τον κόσμο, εγγύς ή μακράν της Τουρκίας, μουσουλμανικών και τουρκογενών μειονοτήτων. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να αγνοήσω την περίπτωση η Τουρκία να προκαλεί, ακόμα και με την περικοπή της οικονομικής στήριξης των κατεχομένων, την αναταραχή, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να στραφούν προς μια λύση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτή την θέληση εξ άλλου για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε πολλές περιπτώσεις. Μια λύση στην οποίαν αντιδρά το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και οι ακραίοι εθνικιστές στα κατεχόμενα. Στην περίπτωση αυτή η έντονη αντίδραση του κ. Ερντογάν μάλλον αποσκοπεί στον καθησυχασμό του στρατιωτικού καταστημένου.

Εάν λοιπόν τα πράγματα κινούνται προς μια τέτοια κατεύθυνση, οι Τουρκοκύπριοι θα προχωρήσουν στην αποδοχή μιας Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την αποδεκτή από όλους λύση του Κυπριακού προβλήματος, την οποίαν σήμερα ο κ. Έρογλου απορρίπτει ζητώντας ουσιαστικά Συνομοσπονδία. Μέσα σε αυτή την Ομοσπονδία οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους και βεβαίως θα επηρεάζουν και τις πολιτικές προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση και κατά το δόγμα Νταβούτογλου, η Τουρκία προσβλέπει στη απόκτηση, μέσω των Τουρκοκυπρίων, ερεισμάτων όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ίδια την Ε.Ε. της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, μια λύση του Κυπριακού προβλήματος μπορεί να είναι πλέον ορατή, η δε διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα πρέπει να θεωρείται ενισχυμένη για πολύ προφανείς λόγους. Αυτή την συγκυρία δεν θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να απολέσει και θα πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος . Το τι κέρδος θα μπορούσε να έχει μελλοντικά η Τουρκία από αυτή τη λύση στα πλαίσια του δόγματος Νταβούτογλου είναι μια συνισταμένη πολλών παραγόντων, πρωταρχικά δε από τις πολιτικές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή προέχει η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More