Ο καρκίνος τους δέρματος είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους και επικίνδυνους τύπους καρκίνου και είναι συνυφασμένος με την εκτενή έκθεση στον ήλιο. Δεν κάνει διακρίσεις σε άνδρες και γυναίκες, ενώ εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες μεταξύ 15-34 χρονών.
Σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, αυτός ο δύσκολος τύπος καρκίνου μπορεί πλέον να είναι, στο μεγαλύτερο μέρος του, θεραπεύσιμος. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν τρόπο για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής ενός ασθενή με καρκίνο τους δέρματος, με τη βοήθεια ενός χαπιού, γνωστού ως RG7204.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Royal Marsden NHS Trust του Λονδίνου, το εν λόγω χάπι είναι ικανό να μειώσει σημαντικά το μέγεθος του όγκου, στο 80% των ασθενών που εξετάστηκαν. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν, όταν αποκωδικοποιώντας το ανθρώπινο DNA, ανακάλυψαν ένα γενετικό ελάττωμα τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις.
Το συγκεκριμένο ελάττωμα είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Αυτό όμως που καταφέρνει το RG7204, είναι να βρίσκει και να μπλοκάρει το γονίδιο που οφείλεται στην μετάλλαξη του καρκινικού κυττάρου, με το όνομα BRAF, αναγκάζοντας του όγκους να συρρικνωθούν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φάρμακο θα έχει δραματική επίδραση στους ασθενείς με την μετάλλαξη BRAF.
Ο αρχηγός της έρευνας Dr James Larkin λέει χαρακτηριστικά: «Είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη. Ελπίζω ότι θα είναι προσβάσιμο από τους ασθενείς, όσο το συντομότερο δυνατόν. Ίσως μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, ή στις αρχές του 2012». Τα τελικά αποτελέσματα και από τους 700 ανθρώπους που συμμετείχαν στο πειραματικό στάδιο δεν έχουν βγει ακόμα, αν και οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι άνθρωποι που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου, χρησιμοποιώντας το φάρμακο θα κερδίσουν περίπου 7 επιπλέον μήνες ζωής.
Η εταιρεία παραγωγής φαρμάκων Roche έχει ήδη υποβάλει αίτηση στον Διεθνή Οργανισμό Φαρμάκων για να τους δοθεί άδεια κυκλοφορίας του χαπιού στις χώρες της Ευρώπης και την Αμερική. Προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο από όσους ασθενείς έχουν εγγράφει για τις κλινικές δοκιμές. Οι μοναδικές παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής είναι εξανθήματα και φωτοευαισθησία.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου