Εμφυτεύσιμα μικροτσίπ και τηλεσκοπικοί ενδοφακοί θα «χαρίζουν» όραση σε τυφλά ή σχεδόν άτομα. Οι νέες αυτές... τεχνικές, που αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Αμερική και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, στοχεύουν στη βελτίωση τη όρασης ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας.
Χάρη σε ένα μικροτσίπ που θα εμφυτεύεται στο μάτι τα τυφλά ή σχεδόν τυφλά άτομα όχι μόνο θα μπορούν να βλέπουν αδρά αλλά και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα, ενώ τα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα δουν την όρασή τους να βελτιώνεται χάρη σε τηλεσκοπικούς ενδοφακούς.
«Το εμφυτεύσιμο μικροτσίπ συνδέεται με μία μικροσκοπική κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη στα γυαλιά που φορά το άτομο το οποίο έχει πρόβλημα όρασης. Προς το παρόν γίνεται μία πολυκεντρική μελέτη στην Ευρώπη και την Αμερική σε 35 ασθενείς.
Σε επτά από τους ασθενείς, στους οποίους έγινε η εμφύτευση, μετά από περίοδο 6-7 μηνών το επίπεδο της όρασης βελτιώθηκε σε βαθμό που να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα» ανάφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πάρις Τρανός μέλος της οργανωτικής επιτροπής του οφθαλμολογικού συνεδρίου “Moorfields Macular Course” το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Οι νέες τεχνικές βελτίωσης της όρασης που παρουσιάζονται στο συμπόσιο “Moorfields Macular Course”αφορούν άτομα με σοβαρή καταστροφή του αμφιβληστροειδούς που οφείλεται κυρίως σε κληρονομούμενα νοσήματα και γενετικά προκαθορισμένες παθήσεις.
«Προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι να υπάρχει υγιές οπτικό νεύρο , ενώ το μικροτσίπ και η κάμερα αντικαθιστούν τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή βελτιώνοντας την όραση» συμπλήρωσε ο χειρουργός οφθαλμίατρος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Θάνος Βακάλης.
Τα άτομα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σήμερα χρησιμοποιούν βοηθήματα χαμηλής όρασης . Στο εγγύς μέλλον όμως θα μπορούν να βλέπουν καλύτερα με τηλεσκοπικούς ενδοφακούς οι οποίοι είναι μεγεθυντικοί και θα τοποθετούνται στα μάτια με μία επέμβαση ανάλογη με εκείνη που γίνεται για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, ανέφερε από τη πλευρά του το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου χειρουργός -οφθαλμίατρος Σόλων Αστεριάδης.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου