ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ (444 – 370 π.Χ.)


Γεννήθηκε στην Αθήνα και αρχικά υπήρξε μαθητής του Γοργία, κατόπι όμως, θαυμάζοντας την υποδειγματική ζωή και διδασκαλία του Σωκράτη, έγινε οπαδός και θαυμαστής του. Μετά το θάνατο του Σωκράτη ίδρυσε δική του φιλοσοφική Σχολή, πλησίον στο Γυμνάσιο του Κυνοσάργους.
Ήταν ηθικών αρχών άνθρωπος και συγκαταλεγόταν μεταξύ των αποκαλούμενων `κυνικών` ήταν παράλληλα, και σπουδαίος ρήτορας. Πολλοί τον θεωρούν και ως τον αρχηγό της Σχολής των κυνικών φιλοσόφων. Ως πιο αναγκαίο μάθημα θεωρούσε την αποβολή των κακών έξεων και της πολυλογίας, καθώς και την αυτοεξέταση του βίου, του οποίου σαν υπέρτατο σκοπό καθόρισε την αρετή.
Έγραψε αρκετά συγγράμματα και λόγους ρητορικούς, που όπως αναφέρεται, κάλυπταν δέκα ολόκληρους τόμους, αλλά δυστυχώς δε διασώθηκαν.
Τις ιδέες του ο Αντισθένης τις δίδασκε με ύφος χαριέστατο, με στόμφο και ρητορική δεινότητα. Είχε φήμη φοβερού ρήτορα, αντιπαραβαλλόμενος προς τον Ισοκράτη. Και τη γλώσσα του τη θεωρούσαν ως υπόδειγμα καλλιέπειας του λεγόμενου `Αττικού πεζού λόγου`.
Μεταξύ των μαθητών του ήταν και ο περίφημος κυνικός Διογένης, στην αγκαλιά του οποίου και πέθανε, σε ηλικία 86 ετών, πάσχοντας από φυματίωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More