Αμετακίνητος στη θέση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας, στην περίπτωση που δρομολογηθεί πρόταση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό, δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», λίγο πριν την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες.
Παράλληλα ο κ. Γκρούεφσκι θεώρησε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του στην Αυστραλία περί «Μακεδόνων του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν», οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, αποδόθηκαν αποσπασματικά.
«Δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας θα υπάρξει. Αυτό το θέμα έχει κλείσει για μένα. Δίχως τη διενέργεια δημοψηφίσματος, δίχως δηλαδή να αποφανθούν οι πολίτες επί της ενδεχόμενης πρότασης-λύσης δεν υπάρχει περίπτωση να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι και συμπλήρωσε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος αποτελεί προεκλογική του δέσμευση.
«Είμαι βαθιά πεισμένος ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στην ιστορία ενός λαού δεν δύναται να επιλυθεί, δίχως να ζητηθεί η άποψη όλων των πολιτών. Το όνομα του κράτους έχει κληρονομηθεί και αυτό ήταν συστατικό μέρος του ερωτήματος του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 8 Σεπτεμβρίου 1991. Για το όνομα αυτής της χώρας δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους μία χούφτα πολιτικοί και μεμονωμένοι διανοούμενοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή μεμονωμένα άτομα. Αυτό είναι ένα τόσο μεγάλο ιστορικό ζήτημα για το οποίο μόνον ο λαός μπορεί να αποφασίσει. Οι πολιτικοί επ' αυτού του ζητήματος απλώς μπορούν να διατυπώσουν την άποψή τους, όχι όμως και μόνοι τους να αποφασίσουν» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Αποστάσεις από το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας, τήρησαν πρόσφατα τόσο ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στη χθεσινή αντίδραση του Προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, σχετικά με τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αυστραλία, για «Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν».
«Δεν έχουμε διόλου εδαφικές βλέψεις ούτε έναντι της Βουλγαρίας, ούτε έναντι οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας. Οι δηλώσεις μου αποδόθηκαν εκτός πλαισίου και αποσπασματικά. Δεδομένης της κατάστασης της μακεδονικής κοινότητας στην Αυστραλία, στην ομιλία μου κάλεσα τους Μακεδόνες στην Αυστραλία να είναι περισσότερο ενωμένοι, να μην διαχωρίζονται πάνω σε καμία βάση, όπως είναι οι εκκλησιαστικοί διαχωρισμοί, υπό την έννοια υπέρ ή κατά του τοποτηρητή της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή πάλι βάσει του τόπου γεννήσεώς τους. Είπα πως εκεί στην Αυστραλία όλοι αυτοί ζουν σε ένα κράτος, εννοώντας την Αυστραλία, και ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ τους. Πρόσθεσα πάνω σε αυτό ότι και στα Βαλκάνια, όταν όλες οι χώρες θα καταστούν μέλη της Ε.Ε. θα γκρεμιστούν τα σύνορα και όλοι οι λαοί των Βαλκανίων θα ζουν σε μια Ευρώπη δίχως σύνορα, όπως στην Αυστραλία ζουν σε ένα κράτος Μακεδόνες το γένος, ανεξάρτητα από το πού έχουν γεννηθεί, Κροάτες, Έλληνες, Αλβανοί κ.ο.κ. από διάφορες χώρες. Απηύθυνα έκκληση για ομόνοια, συνοχή και συγχώρεση», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
Κατά τον ίδιο, το «μακεδονικό ζήτημα» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ζήτημα διχασμού, αλλά ως ζήτημα συμφιλίωσης και ενοποίησης.
«Λυπούμαι εάν κάποιος εξέλαβε λάθος τις δηλώσεις μου ή του μεταφέρθηκαν λανθασμένα. Εγώ είμαι συνεπής στις δηλώσεις. Αυτό που δηλώνω εντός, αυτό δηλώνω και εκτός της χώρας και αντιστρόφως», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑ Η ΗΔΗ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΧΑΡΙΣΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΤΣΙ ΡΩΤΑΩ;
ΘΕΡΜΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΕΡΑΣΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΛΕΓΑΝΕ
ΟΧΙ
ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου