ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΡΩΤΑΩ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην ΠΓΔΜ, με συνολικό ύψος επενδύσεων περίπου 985 εκατ. ευρώ. Στις 280 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων απασχολούνται 20.000 Σκοπιανοί εργαζόμενοι. Σήμερα στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται περίπου 280 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι δέκα μεγαλύτερες έχουν επενδύσει περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι, τη στιγμή που η ανεργία φτάνει το 33,8%.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας από τους τρεις σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της γείτονος και το συνολικό ποσό που πρόσφερε προς την ΠΓΔΜ σε διάφορα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας μόνο για το έτος 2008 ανέρχεται σε 936.007,27 δολάρια.

Για μια επιτυχημένη επένδυση στα Σκόπια είναι απαραίτητη η αποφυγή αναφοράς σε «πολιτικώς ευαίσθητα ζητήματα». Κατά τη διάρκεια των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων δεν κρίνεται σκόπιμη η εμπλοκή σε πολιτικού περιεχομένου συζητήσεις, πολύ δε περισσότερο σε αντιδικίες. Τουναντίον, ενδείκνυται και συνιστάται η εστίαση σε καθαρά επιχειρηματικής φύσεως και ενδιαφέροντος ζητήματα.

Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της ΠΓΔΜ. Για τη γειτονική χώρα η Ελλάδα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής και ο τρίτος καλύτερος πελάτης. Ο μέσος όρος καθαρών αποδοχών ανά απασχολούμενο στην ΠΓΔΜ το 2008 ανήλθε σε περίπου 263 ευρώ, αυξημένος κατά 10,4% από το 2007, ενώ ο μέσος όρος μεικτών αποδοχών ανά απασχολούμενο στην ΠΓΔΜ το 2008 ανήλθε σε περίπου 428 ευρώ, αυξημένος κατά 8,7% από το 2007.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More