ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΛΕΩΝΕΣ

Θέση

Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κορίνθου, στις παρυφές του όρους Λιουφάτα, σε υψόμετρο 320 μέτρων. Απέχει 25 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού Κόρινθο, 10 χλμ. από τις Μυκήνες, 37 χλμ. από το Ναύπλιο και 100 χλμ. από την Αθήνα.

Ιστορία

Οι Κλεωνές αναφέρονται από τον Όμηρο, ο οποίος τις αποκαλεί «καλοκτισμένες». Τα τείχη τους σώζονται ακόμα και σήμερα στα βόρεια του λόφου (Ακρόπολη) της περιοχής. Πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στη θέση Βαρελά, βορειοανατολικά των Κλεωνών, αποκάλυψε αγρέπαυλη με θαυμάσια ψηφιδωτά.
Το όνομα το έλαβε από την Κλεώνη κόρη του Πέλοπα ή του Ασωπού ποταμού και της Μετόπης, (κόρη του ποταμού και θεού Λάδωνα), υπήρξε αδελφή της Νεμέας, της Σαλαμίνας, της Αίγινας, που όλες έδωσαν τα ονόματά τους σε πόλεις.
Η περιοχή κατοικείται από τους νεολιθικούς χρόνους. Η κατοίκηση συνεχίστηκε και κατά την Εποχή του Χαλκού, οπότε και επικεντρώνεται κυρίως στον οικισμό των Ζυγουριών, που υπήρξε έδρα τοπικού ηγεμόνα.
Κατά την κάθοδο των Δωριέων ένα μέρος των κατοίκων της μετανάστευσε στην Ιωνία και εγκαταστάθηκε στις Κλαζομενές.
Μέχρι τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα η πόλη διατήρησε την ανεξαρτησία της και είχε στην κυριαρχία της τη γειτονική πόλη Νεμέα, καθώς και την άμεση εποπτεία των «Νέμεων» αγώνων οι οποίοι ονομάζονταν και «Κλεωναίος αγών».
Η ιστορία της πόλης συνεχίζεται στους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Το 237 π.Χ. προσεχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Στα χρόνια του Πλούταρχου και του Παυσανία αναφέρεται ότι στις Αρχαίες Κλεωνές φιλοξενήθηκε ο Ηρακλής στην καλύβα του γέροντα Μόλαρχου, που ήταν το ορμητήριό του στους έξι από τους δέκα άθλους του. Ο Παυσανίας μνημονεύει στα κείμενά του την Ακρόπολη, τον Ναό με το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, τη βιβλιοθήκη, την αγορά, το διοικητήριο και το θέατρο της παλαιάς πόλης.

Σήμερα

 Σήμερα, η κωμόπολη ανήκει στο Δήμο Νεμέας, έχει περίπου 1.000 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την οινοποιία. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις (κυρίως οινοποιητικές), καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες κ.ά. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργούνται μοναδικές ποικιλίες αμπέλου όπως το Αγιωργίτικο, αλλά και άλλες γηγενείς που δίνουν κρασιά με πλούσια χαρακτηριστικά. Όλη η περιοχή, είναι ένας εξαίρετος χώρος για επισκέψεις σε αμπελώνες μοναδικούς στην Ελλάδα αλλά και σε αρχαιολογικούς μικρόκοσμους.
Πολύ κοντά βρίσκεται ο Ναός του Ηρακλή, το Αρχαίο στάδιο Νεμέας, ο Ναός του Νέμειου Δία και το Αρχαιολογικό μουσείο με τα σπάνια ευρήματα των 2.000 χρόνων πολιτισμού της περιοχής. Για τους περιπατητές φίλους της φύσης και τους λάτρεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας θα  είναι ξεχωριστή η εμπειρία να περπατήσουν στα βήματα (δρόμους) του Ηρακλή, τη διαδρομή από τον ναό του Ηρακλή μέχρι το αρχαίο στάδιο Νεμέας.
Τα λείψανα των Αρχαίων Κλεωνών κοντά στα τοπικά διαμερίσματα Άγιο Βασίλειο και Αρχαίες Κλεωνές, δυστυχώς, είναι ελάχιστα: μόνο μερικά κομμάτια καλοχτισμένου πολυγωνικού τείχους και σε καλύτερη κατάσταση τα θεμέλια του Ηρακλείου, όπου βεβαιώθηκε η ύπαρξη αρχαιότερου ναού πριν χτιστεί ο σωζόμενος σήμερα ναός των ελληνιστικών χρόνων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More