Πώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου οδήγησε την χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ και για να διασωθεί χρειάζεται σήμερα 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της;
Από την Κύπρο μεταδίδουν (σχετικό τηλεγράφημα του Reuters) ότι η διοίκηση Βγενόπουλου, έδωσε πολλά αμφιλεγόμενα δάνεια, ενώ παράλληλα αγόραζε ανεξέλεγκτα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου,παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει να "βρωμάει" η υπόθεση της ελληνικής χρεοκοπίας .
Βέβαια, όπως σημειώνει η σημερινή ηγεσία του ομίλου, τα δάνεια δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων της MIG, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα για να αγοράσουν ομόλογα της μητρικής MIG όταν προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ.
Βέβαια, να πούμε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες που αγόραζαν ελληνικά ομόλογα έχουν πάθει την ίδια ζημιά. Άλλωστε το ελληνικό κράτος έδινε διαφόρων ειδών "αντιπαροχές" για να αγοράζουν τα ομόλόγά του οι τράπεζες και η Marfin δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια σε τέοιους είδους αντιπαροχές πουαύξαναν την ρευστότητά της.
Όταν ήρθε το PSI, ήρθα και η καταστροφή. Από τον περασμένο Νοέμβριο οι κυπριακές αρχές πιέζουν τον «Mr Mig» να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank η οποία τελικά κρατικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank.
Η διοίκηση της Λαϊκής σήμερα αποκαλύπτει στοιχεία που δείχνουν μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δάνεια σε επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν μετοχές του ομίλου, αλλά και δαπάνες που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της διασπάθισης του χρήματος της τράπεζας.
Μιλάνε για λάθος στην απόλυση του τότε επικεφαλή της, Κίκη Λαζαρίδη, για μισθούς στελεχών που άγγιζαν ή ξεπερνούσαν το εκατομμύριο ευρώ σε στελέχη που κινούνταν μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας – Λονδίνου με ιδιωτικά λίαρ τζετ και για άλλους που είχαν παραγγείλει πολυτελή θωρακισμένα ΙΧ αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ακόμα και μέσα στην κρίση.
Το 2007 πολλοί εφοπλιστές μπήκαν στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group με τιμή 6,7 ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν όλοι οι μικροί και μεγάλοι μέτοχοι. Σήμερα η τιμή είναι 0,2 ευρώ, ενώ τα δάνεια που οφείλονται είναι 510 εκατ. ευρώ. Οι διασφαλίσεις ωστόσο δεν ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει το Reuters στην Κύπρο μεταφράζουν τα αρχικά MIG με το λογοπαίγνιο “Money Ιs Gone”. Μέχρι στιγμής ο Α.Βγενόπουλος δεν έχει τοποθετηθεί για όλα αυτά. Δεν θα έπρεπε; Τον κατηγορούν ότι υπονόμευσε την οικονομίας του δεύτερου ελληνικού κράτους και το έστειλε στην "αγκαλιά" του Μηχανισμού Στήριξης...
Posted in:
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου