ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΣΧΕΔΙΟ DELOS 2


Αποκαλυπτική έκθεση με κωδική ονομασία "Delos II" για το σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Κώστας Κιλτίδης. Η έκθεση έχει εκπονηθεί από την Alpha Bank και τη Rothschild που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους συμβούλους του δημοσίου σε μια σειρά από σχέδια ιδιωτικοποιήσεων για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που θα εκποιηθούν.

Τα "ασημικά" του Δημοσίου, όπως σημειώνει το koutitispandoras.gr, ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Οι τράπεζες αποτιμούν σε ευτελή τιμήματα τις μετοχές δημοσίων εταιρειών που έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και αφορούν βασικές υποδομές του κράτους, σχετικές με την ενέργεια, τα λιμάνια, το νερό κτλ.

Να σημειωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων είχε αποφασίσει τους συμβούλους για την αποκρατικοποίηση σειράς περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, έναντι αμοιβών πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Για παράδειγμα, , το 23,27% του ΟΛΘ αποτιμάται στο προκλητικά χαμηλό ποσό των 31,1 εκατομμυρίων ευρώ, το 40% της ΕΥΑΘ στο ποσό των 65,5 εκατομμυρίων ευρώ, το 50% της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου σε μόλις 250 εκατομμυρίων ευρώ και το 31% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

"Οι ιστορικά χαμηλές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εισηγμένων δημόσιων εταιρειών, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας, δεν παρέχουν σε κανέναν την παραμικρή νομιμοποίηση να τις ξεπουλήσει σε αυτά τα απαξιωτικά επίπεδα. Άλλωστε είναι σαφές ότι μόλις η χώρα αρχίζει να κάνει τα πρώτα, έστω δειλά, βήματα ανάπτυξης, η αξία των εν λόγω δημοσίων εταιρειών θα πολλαπλασιαστεί", σημειώνει ο Κώστας Κιλτίδης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More