Επίθεση στη Γαλλία και τη Γερμανία για τις επιλογές τους, παλιές και τωρινές, αλλά και για τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την Ελλάδα εξαπέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Μπορούμε σίγουρα να κρίνουμε την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα υπερβολική», είπε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μάριο Μόντι και απέρριψε την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη.«Δεν μπορούμε να μας επιτρέψουμε το ευρώ να γίνει ένας παράγοντας διάσπασης και διαχωρισμού μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Η ΕΕ είναι σημαντικό να περιλαμβάνει, όχι να αποκλείει», πρόσθεσε.
Φυσικά, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις πολιτικές πρακτικές των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, πρακτικές που «κατάρτιζαν έναν πλήρη κατάλογο των χειρότερων πρακτικών στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών η διαφθορά, ο νεποτισμός, η έλλειψη ανταγωνισμού, οι παρατυπίες σε κρατικές συμβάσεις και η φοροδιαφυγή, αλλά και η παραποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού προς τη Eurostat».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του σε Βερολίνο και Παρίσι, προειδοποιώντας ότι η κρίση στην ευρωζώνη και οι οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και εκείνες του Νότου μπορούν να προκαλέσουν εμφύλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Κατηγόρησε τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι ήταν εκείνες που ξεκίνησαν πρώτες την κρίση, όταν το 2003 κατάργησαν ουσιαστικά το όριο 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για να μην υποστούν κυρώσεις επειδή το είχαν ξεπεράσει. Την απόφασή τους εκείνη είχε στηρίξει και η Ιταλία.
«Δύο κεντρικά κράτη, η Γαλλία και η Γερμανία, αποτέλεσαν την πηγή της κρίσης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και της περιορισμένης αξιοπιστίας του. Προτίμησαν να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή στα άλλα κράτη μέλη προκειμένου να τσακίσουν αυτόν τον μηχανισμό του σεβασμού και της εφαρμογής των κανόνων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευθύνες βαρύνουν το ίδιο το κέντρο με την περιφέρεια», πρόσθεσε ο Μόντι.
Αλλά ό,τι κι αν λέει εκείνος, ο «εμφύλιος» έχει ήδη ξεκινήσει, με αφορμή το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα, η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Ολλανδία, Φινλανδία) ζητούν περισσότερα και αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. Αντίθετα, Κομισιόν, ΕΚΤ και Γαλλία υποστηρίζουν την εκταμίευση της βοήθειας.
«Είναι κακό να χωρίζονται οι χώρες-μέλη σε «καλές» και «κακές», «όλοι πρέπει να αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι για ό,τι έγινε στο παρελθόν, αλλά «και για το πώς θα οικοδομήσουμε το μέλλον», κατέληξε ο Μάριο Μόντι.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου