ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Αρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν με τίτλο «Η υπεροπτική ελίτ της Ευρώπης» φιλοξενεί η γερμανική εφημεριδα Berliner Zeitung.

Ο Πολ Κρούγκμαν γράφει:

«Εάν δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα θα μπορούσε κανείς να αστειευθεί πολύ με τη σημερινή κατάσταση της ευρωκρίσης. Κι ενώ το ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης αποτυγχάνει μετά το άλλο, οι «πολύ σοβαροί άνθρωποι» της Ευρώπης, που είναι ακόμα πιο νάρκισσοι και εμφανίζονται πιο μεγαλοπρεπώς, γίνονται μέρα με την ημέρα και πιο γελοίοι.»

Λίγο πιο κάτω σημειώνει: «Τώρα το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα και ένα περιθωριακό σόου τρόμου. Ο μεγάλος, κίνδυνος είναι το λεγόμενο Bankrun, o πανικός των επενδυτών, στην Ιταλία. Από φόβο μήπως η χώρα πτωχεύσει, οι επενδυτές ζητάνε όλο και μεγαλύτερα επιτόκια για τα ιταλικά δημόσια χρέη. Και αυτά τα υψηλά επιτόκια κάνουν την πτώχευση πιθανότερη, διότι αυξάνουν τον όγκο του χρέους». Ο νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει:

«Η λύση θα ήταν η δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο στην ανάγκη θα είχε αρκετά χρήματα να δανείσει στην Ιταλία (και εάν χρειαζόταν και στην απειλούμενη Ισπανία), ώστε να μην είναι αναγκασμένη η χώρα να δανειστεί με τόσο υψηλά επιτόκια. Πολύ πιθανόν να μην χρειαζόταν καν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο ταμείο, διότι απλά και μόνον η ύπαρξή του θα έδιωχνε το φόβο. Θα έπρεπε πάντως σε κάθε περίπτωση, να υπήρχε η δυνατότητα διάθεσης ενός τρισεκατομμυρίου σε εγγυήσεις»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More