ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ


Μια χώρα η οποία ταλανίζεται από οικονομική κρίση, απεργίες, διαδηλώσεις και ταραχές αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μπλογκ, ωστόσο υπάρχει σε εξέλιξη κίνηση για υπονόμευσή τους, σύμφωνα με επικριτές.
Του Άντι Νταμπίλης για τους Southeast European Times στην Αθήνα – 17/11/11

Η μπλόγκερ Θεοδώρα Οικονομίδη αναφέρει πως δεν είναι βέβαιη για το αν υπάρχει σχέση μεταξύ του μπλογκ της, The Irate Greek, το οποίο καταφέρεται οδυνηρά εναντίον της....
κυβέρνησης, και τα τερτίπια του υπολογιστή της, ή εάν η αστυνομία που εμφανίστηκε ξαφνικά στη γωνία του σπιτιού της κάνει απλά περιπολία.

"Δεν πιστεύω πως έχω πέσει θύμα χάκερ, ακόμα", ανέφερε στους SETimes. Μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να αποκαλύψει τα στοιχεία της πριν από μερικούς μήνες, η Οικονομίδη ήταν μια από την αυξανόμενη "λεγεώνα" ανώνυμων Ελλήνων μπλόγκερ που κατακρίνουν καθημερινά την κυβέρνηση για την οικονομική κρίση, τα μέτρα λιτότητας και την αστυνομική βαρβαρότητα εναντίον διαδηλωτών, όπως πιστεύουν.
Ήταν τόσο συνεχές που τον Αύγουστο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανέφερε πως η Ελλάδα θα καταστήσει πιο αυστηρούς τους νόμους της για το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ, και συνέταξε νέο νόμο ο οποίος διευκολύνει τον εντοπισμό ανώνυμων μπλόγκερ, τους οποίους χαρακτήρισε ως άτομα τα οποία έχουν την τάση για βίαιες ενέργειες εναντίον πολιτικών, οι οποίοι έχουν διασυρθεί σε τέτοιο βαθμό που φοβούνται το ενδεχόμενο επίθεσης.
"Δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλοι κουκουλοφόροι στο διαδίκτυο", ανέφερε ο Παπαϊωάννου. "Στα χέρια λίγων, το διαδίκτυο έχει αποτελέσει εργαλείο λασπολογίας, απειλώντας τις ζωές συμπολιτών", πρόσθεσε. Υπάρχουν περίπου 55.000 μπλόγκερ στην Ελλάδα που μπορούν να στραφούν σε άλλα μέσα, όπως ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Facebook, πίνακες μηνυμάτων, το Twitter, ή άλλα φόρουμ όπου οι ταυτότητές τους είναι κρυφές.
Ο Παπαϊωάννου συνέστησε επιτροπή για να καθοριστεί εάν οι συκοφάντες πολίτες μπορούν να αναγκαστούν να γνωστοποιούν τις ταυτότητές τους μέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) και της Google. Ζήτησε από τα ΜΜΕ να συζητήσουν εθελοντικά το ενδεχόμενο να παραιτηθούν των κανονιστικών δικαιωμάτων τους, ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση ενός εκ των μελών της επιτροπής, του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη της εφημερίδας Καθημερινή, ο οποίος έγραψε, "Οποιαδήποτε απόπειρα εντοπισμού των μπλόγκερ ή λογοκρισίας ακόμα και του χειρότερου είδους μπλογκ...είναι καταδικασμένη να αποτύχει...η παγκοσμιοποίηση του διαδικτύου, δημιουργεί το μεγαλύτερο παρανομαστή ελευθερίας".
Η ιδέα ήρθε πριν από μερικούς μήνες όταν συνελήφθησαν δυο άνδρες στη Θεσσαλονίκη επειδή κόλλησαν αφίσες οι οποίες χαρακτήριζαν τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου "Καταζητούμενο", για επιβολή περικοπών σε μισθούς, αυξήσεις φόρων και μείωση συντάξεων στους Έλληνες, με αντάλλαγμα το πρώτο δάνειο διάσωσης ύψους 109 δισ. ευρώ ώστε να μη χρεοκοπήσει η χώρα.
Τον προηγούμενο μήνα, η αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα επειδή ανάρτησαν αντικυβερνητικά πανό σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Η Ελλάδα απαιτεί επίσης από όσους αγοράζουν κάρτες κινητής τηλεφωνίας να προσκομίζουν τα δελτία ταυτότητάς τους, σε προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισαν οι Αρχές, να αποτραπεί η χρήση ανώνυμων τηλεφώνων για σχεδιασμό ή διάπραξη εγκλημάτων.
Η Οικονομίδη ανέφερε πως αποτελούν κυβερνητικές προσπάθειες για έλεγχο των πολιτών, όχι των συσκευών τους. "Δεν αποτελεί δικτατορία καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατάργηση των θεσμών, ωστόσο υπάρχει μια μετατόπιση προς τον αυταρχισμό...Θέλουν να εκφοβίσουν το λαό", ανέφερε.
Η Μαρία Αδαμοπούλου, δικηγόρος η οποία εργάζεται σε κυβερνητική επιτροπή, δήλωσε στους SETimes πως "Δεν ήταν ποτέ πρόθεση του υπουργού ή οποιουδήποτε στην επιτροπή να απαγορεύσει την ελευθερία της έκφρασης ή να καταργήσει την ανωνυμία των μπλόγκερ", αλλά να υπάρξει ένα μέσο ώστε να ενεργούν ενάντια σε συκοφαντίες και εγκλήματα που διαπράττονται μέσω ή με τη βοήθεια του διαδικτύου.
"Υπάρχει κατάλογος εγκλημάτων για τα οποία οι ISP μπορούν να παρέχουν ιχνηλάτηση και το όνομα του ατόμου που έχει δημιουργήσει τη δυσφήμηση. Μπορείς να βρίζεις και να κάνεις ό,τι θες και να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία, και αυτό είναι που θέλουμε να ρυθμίσουμε", πρόσθεσε.
Όταν ο Παπαϊωάννου έβαλε στο στόχαστρο τους μπλόγκερ, η Οικονομίδη τον λοιδόρησε. "Δεν περνάς αρκετή ώρα online. Αν το έκανες, θα γνώριζες πως η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο, στην Ελλάδα και αλλού, έχει να κάνει με κάθε είδος άσκοπων πραγμάτων: μαγειρική, κηπουρική, κατοικίδια, φίλους, φίλες, ωροσκόπια, πορνό, κτλ. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα έχουν να κάνουν με την πολιτική, και ακόμα λιγότερα με προτροπές για πολιτική βία", έγραψε.
Βετεράνος σε διεθνείς προσπάθειες για βοήθεια σε πρόσφυγες, η οποία έχει εργαστεί σε μέρη όπως το Σουδάν, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και σύντομα στη Σομαλία, ανέφερε πως μετά από αυτές τις επικίνδυνες περιοχές δεν πρόκειται να εκφοβηθεί από Έλληνες αξιωματούχους. "Εδώ είναι Ελλάδα, όχι Κίνα, ούτε Συρία -- ακόμα".
Χρησιμοποιεί το μπλογκ της για να ερευνά, πεισματικά, θέματα όπως οι πολυτελείς αμοιβές και τα επιδόματα κοινοβουλευτικών μελών που επικύρωσαν μεγάλες περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων σε εργαζομένους, συνταξιούχους και φτωχούς, εξοργίζοντας τους πολιτικούς, και προσθέτει πως δεν πρόκειται να σταματήσει.
Η Κατίτζα Ροντρίγκες, διευθύντρια διεθνών δικαιωμάτων στο Electronic Frontier Foundation που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο έχει στόχο να προστατεύει τα ψηφιακά δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου, δήλωσε στους SETimes πως "Η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα προσωπικού απορρήτου των μπλόγκερ και το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους ανώνυμα. Ανώνυμες και ψευδώνυμες εκφράσεις επιτρέπουν στα άτομα να εκφράζουν αντιλαϊκές απόψεις, ειλικρινείς παρατηρήσεις και άλλες καταγγελίες που δεν έχουν ακουστεί".
Η Ροντρίγκεζ ανέφερε πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιοι χρειάζεται να διατηρήσουν μυστική την ταυτότητά τους, όπως κοινοποιητές δυσλειτουργιών, οι οποίοι φοβούνται μην απολυθούν.
"Μπορούν να κοινοποιήσουν νέα τα οποία οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν να αποσιωπήσουν", μια προσωπική αντιστοιχία σε αυτό που η Οικονομίδη ανέφερε πως ανώνυμοι Έλληνες μπλόγκερ προσπαθούν να πράξουν εναντίον μιας κυβέρνησης στην οποία εναντιώνονται. Η Αδαμοπούλου ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σύμφωνη με το νόμο της ΕΕ. "Θέλουμε να αποτρέψουμε οποιονδήποτε καλύπτεται από την ανωνυμία για να πραγματοποιήσει συκοφαντικά σχόλια χωρίς συνέπειες", αν και το ποιος μπορεί να ορίσει τι είναι συκοφαντικό δεν είναι σαφές.
Ανταπαντά η Ροντρίγκεζ: "Η αποκάλυψη ενός ανώνυμου ομιλητή δεν πρέπει να γίνει απλά και μόνο επειδή το θέλει η κυβέρνηση".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More