ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ;


Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη προετοιμάζεται η γερμανική κυβέρνηση σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν θελήσει να εφαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνει το τελευταίο πρόγραμμα λιτότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Spiegel» το οποίο επικαλείται πηγές
κοντά στο υπουργείο Οικονομικών.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι «η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί τόσο άσχημα(όσο αναμένεται). Οι περιφερειακές οικονομίες, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, θεωρείται πως αντιμετωπίζουν προσωρινά πρόβλημα στο δανεισμό τους. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, δεν έχουν χρεοκοπήσει».
Το επόμενο σενάριο προβλέπει πως η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλέσει αρχικά αναταραχή αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή ευρωζώνη με την αποχώρηση του πιο αδύναμου κρίκου, σημειώνει το Spiegel.
Το χειρότερο σενάριο, περιλαμβάνει τη δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, που θα υποχρεώσει το EFSF να διοχετεύσει φρέσκα κεφάλαια. Σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει πως υπό αυτό το σενάριο, η χρηματοδοτική δυνατότητα του EFSF θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, πιθανότατα πάνω από τα 1 τρισ. ευρώ.
Η Γερμανία εξετάζει επίσης και το «χείριστο σενάριο», το οποίο αν και θεωρείται απίθανο, θα περιλάμβανε τη δραματική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος έναντι του ευρώ, με δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις , όπως υψηλό ελληνικό χρέος παρά τις απομειώσεις, περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και μια οικονομική κρίση, διάρκειας δέκα ετών, που θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες χώρες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More