ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΑ


Χώρες της Ευρωζώνης θέτουν ζήτημα εποπτείας της χώρας μας καθώς ζητούν να δοθούν εποπτικές αρμοδιότητες σε αξιωματούχους της ΕΕ για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ αλλά και για την διοίκηση της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία, που προφανώς φοβάται ότι θα ακολουθήσει, είναι αντίθετες στην πρόταση αυτή.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο αναφέρει ότι ορισμένες χώρες της ευρωζώνης προτείνουν η ομάδα εργασίας της Κομισιόν, που έχει ήδη επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει επιπλέον εποπτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου αυστηρής εποπτείας των Αθήνων.

Η "ριζοσπαστική" αυτή πρόταση, την οποία απορρίπτουν ορισμένοι αξιωματούχοι ως μια νέα μορφή αποικιοκρατίας και ενδεχομένως να μην προχωρήσει λόγω ισχυρών αντιδράσεων, είναι ενδεικτική των εντεινόμενων πιέσεων για αυστηρότερη επιτήρηση της Αθήνας, και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, σχολιάζει το πρακτορείο.

Αξιωματούχος δηλώνει ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για ισχυρότερη επίβλεψη της Αθήνας, καθώς η χώρα μας δεν έχει κάνει την αναμενόμενη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

«Είναι βοήθεια που επιβάλλεται από έξω» τονίζει η ίδια πηγή για την πρόταση η οποία περιλαμβάνει την έλευση εκατοντάδων ειδικών αξιωματούχων στην Ελλάδα.

Η πρόταση που υποστηρίζουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία φέρεται να περιλαμβάνει και ονόματα για την διοίκηση της χώρας. Ο γνωστός μας πλέον Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της ομάδας Κρούσης προορίζεται για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την είσπραξη φόρων..

«Ή θα γίνει αυτό, ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα» αναφέρει μία πηγή του Reuters προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει πως η ομάδα δράσης πρέπει να «αναλάβει ορισμένες από τις λειτουργίες του κράτους ώστε να λειτουργήσει η μηχανή».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More