ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΦΥΤΑ ΞΕΡΟΥΝ


Τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) με ρυθμούς 25% ταχύτερους από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα. Αυτό ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών και το εύρημά της αναμένεται να βοηθήσει σε ακριβέστερες προβλέψεις για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας.

Η Λίζα Γουελπ-Σμιθ από το Ιδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps στην Καλιφόρνια και η ομάδα της ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο μέτρησης της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν και εκλύουν τα φυτά στην ατμόσφαιρα, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση NATURE.

Ενδελεχής έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείκτες ισοτόπων του οξυγόνου καθώς και στοιχεία που κάλυπταν δεδομένα 30 ετών από ένα παγκόσμιο δίκτυο που αναλύει δείγματα αέρα. Στόχος τους ήταν να μετρήσουν τις αλλαγές στα αέρια του θερμοκηπίου, στη ρύπανση και σε άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν το κλίμα.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας τα φυτά ‘εργάζονται’ πιο σκληρά από ό,τι νομίζαμε» ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Κόλιν Αλισον, χημικός της ατμόσφαιρας από τον Ερευνητικό Οργανισμό της Κοινοπολιτείας για την Επιστήμη και τη Βιομηχανία στη Μελβούρνη και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του άνθρακα – στο πλαίσιο αυτού του βιοχημικού κύκλου ο άνθρακας ανακυκλώνεται συνεχώς και επαναχρησιμοποιείται από τα φυτά, τα ζώα, τους ωκεανούς και το έδαφος. Η ρύπανση που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα και στις πυρκαγιές ενισχύει την έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ανισορροπία στο κλίμα.

Πράσινοι ρυθμιστές του κλίματος

Τα καινούργια ευρήματα μαρτυρούν ότι τα φυτά απορροφούν 16 ως 19 φορές τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς ρυθμιστές του κλίματος.

Τόσο η κύρια Γουελπ-Σμιθ όσο και ο κύριος Αλισον αναφέρουν ότι είναι νωρίς ακόμη για να προσδιορίσουμε πώς τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή. «Εάν η μελέτη μας είναι σωστή, αυτό σημαίνει ότι η βασική γνώση μας σχετικά με το πώς τα φυτά λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα είναι ακόμη ρευστή» τόνισε η δρ Γουελπ-Αλισον στο Reuters.

Προσέθεσε πάντως ότι τα καινούργια αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι τα φυτά «κλειδώνουν» μέσα τους περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. «Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα περνά μέσα από τα φυτά, όχι όμως ότι μένει επί μακρόν σε αυτά».

Σε κάθε περίπτωση κάθε προσπάθεια για καλύτερη πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντική, ειδικά τώρα, λίγο πριν τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στη Νότιο Αφρική τον Δεκέμβριο. Στη διάσκεψη αυτή εκπρόσωποι εκατοντάδων χωρών θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να μην «πνιγεί» η Γη από τα αέρια του θερμοκηπίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More