ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «RΕΑL F.Μ.», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ρωτήθηκε και σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση εργοστασίων της πολεμικής αεροπορίας. Ανέφερε πως «κατ’ αρχήν στις δυο αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία και θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του χρόνου, με βάση το χρονοδιάγραμμα, για την αποκρατικοποίησή τους, με συγκεκριμένα ποσοστά διατήρησης της συμμετοχής του δημοσίου σε αυτές.
Είναι βιομηχανίες που έχουν σωρευμένα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα.». Είπε, επίσης, ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν ένα σοβαρό έλλειμμα, ένα χρέος τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο.

Καταγράφονται χρέη σωρευτικά, περίπου 1,2 δις τα τελευταία χρόνια, με σοβαρό πρόβλημα δομικό, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της εργασίας. Πολύ λιγότερα τα προβλήματα στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, όμως κι εκεί επισημαίνονται σημαντικές παραγωγικές στρεβλώσεις που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της. Περαιτέρω είπε πως τα ναυπηγεία, όπως και οι αμυντικές βιομηχανίες, ουσιαστικά «πληρώνουν» , μια στρεβλή στρατηγική αντίληψη «που είχαμε και υπερασπιστήκαμε όλοι μας για πάρα πολλά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση».

Ότι, δηλαδή, τέτοιες βιομηχανίες, με ενσωμάτωση υψηλής τεχνογνωσίας και με εργατικό προσωπικό εξειδικευμένο, μπορούν να λειτουργήσουν και να σταθούν ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, μόνο με τις προμήθειες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται, επισήμανε, για μια αντίληψη η οποία οδήγησε σε αδιέξοδα που βλέπουμε σήμερα και ουσιαστικά πληρώθηκε ακριβά. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε -και το λέω αυτό με απόλυτη ειλικρίνεια- μόνο με τις προμήθειες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τις βιομηχανίες και τα ναυπηγεία», είπε ο ΥΠΑΜ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More