ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ


Είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ο Πούτιν έχει βαλθεί να βρει το διάδοχο της. Κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας «ευρασιατικής ένωσης» κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής, με μέλη χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια τελωνιακή ένωση μεταξύ της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας. Στο πλαίσιο αυτό σταμάτησαν οι έλεγχοι στα τελωνεία και οι δασμοί στις εμπορικές συναλλαγές των τριών χωρών.

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, το σχέδιο περνά στην επόμενη φάση, σε ένα «ενιαίο οικονομικό χώρο», στον οποίο θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων. Μια ενιαία αγορά 165 εκατ. ανθρώπων, το 60%, δηλαδή, των μελών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Οι ηγέτες των τριών χωρών, νωρίτερα αυτό το μήνα, συναντήθηκαν στη Μόσχα και έθεσαν ακόμα ποιο φιλόδοξους στόχους. Μίλησαν για τη δημιουργία μιας «Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης», έως το 2013. Υπήρξαν συζητήσεις ακόμα και για την δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος!

Ο Πούτιν σχεδιάζει αφού προχωρήσει η δημιουργία του κοινού οικονομικού χώρου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκη Ενωση για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών. Σχέδιο που εναρμονίζεται με τις προθέσεις του ισχυρού άντρα της Ρωσίας για τη δημιουργία μιας κοινότητας οικονομιών που θα ξεκινά από τη Λισαβόνα και θα φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

Βέβαια, η Ρωσία ήδη διαπραγματεύεται επί 18 χρόνια, χωρίς ακόμα αποτέλεσμα, για την ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ετσι, τα σχέδια αυτά φαντάζουν μακρινά.
Είναι όμως η πρώτη προσπάθεια για μιας μορφής επανένωση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που προχωρά και παράγει απτά αποτελέσματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More